KSH: novemberben 0,7 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 12. 12. 11:50

A fogyasztói árak novemberben átlagosan 0,7 százalékkal voltak alacsonyabbak mint egy évvel korábban, míg októberhez képest 0,4 százalékkal mérséklődtek – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

inflacio

Az előző hónaphoz képest az éves árcsökkenés 0,3 százalékponttal gyorsult.

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: novemberben kizárólag a járműüzemanyagok árának mérséklődése okozta a rendkívüli csökkenést havi bázison. Már hatodszor fordult elő idén, hogy éves összevetésben negatív előjelű a fogyasztói árindex, de ez nem nevezhető általánosnak minden főcsoportban, így nem defláció – tette hozzá. Ezt megelőzően 1963-ban volt példa hasonló mértékű éves árcsökkenésre. Az éves árcsökkenéshez a legnagyobb mértékben a háztartási energia, az üzemanyagok, és a ruházati cikkek, valamint a tartós fogyasztási cikkek árának csökkenése járult hozzá. A tavaly novemberi rezsicsökkentés hatása kikerül az indexből decemberben – jelezte. Londoni elemzők 0,5 százalékos éves árcsökkenésre számítottak.

Egy hónap alatt az élelmiszerekért átlagosan 0,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, ezen belül az idényáras élelmiszerek ára csökkent, ezek nélkül számítva az élelmiszerek ára sem változott. A szezonváltás miatt a ruházkodási cikkek drágultak a legnagyobb mértékben, 0,8 százalékkal. A szeszes italok, dohányáruk, a tartós fogyasztási cikkek, valamint a szolgáltatások kismértékben, 0,1 százalékkal drágultak egy hónap alatt. Az átlagnál nagyobb mértékben, 1,9 százalékkal csökkent az egyéb cikkek – lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek – ára, ezen belül a járműüzemanyagokért 4,6 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A háztartási energia ára kismértékben, 0,1 százalékkal csökkent egy hónap alatt.

Egy év alatt, tavaly novemberhez képest az élelmiszerek ára 0,2 százalékkal csökkent. Ezen belül a cukor 17 százalékkal, az étolaj 7,7 százalékkal, a liszt 6,2 százalékkal, a péksütemények 3,8 százalékkal kerültek kevesebbe. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 2,8, a szolgáltatások 1,6 százalékkal drágultak. Ez utóbbin belül a kulturális, oktatási és szabadidős szolgáltatások ára 2,4 százalékkal nőtt, a helyi tömegközlekedésé 6,8 százalékkal csökkent. Az egyéb cikkekért 0,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, ezen belül a járműüzemanyagok ára 2,5 százalékkal csökkent. A ruházkodási cikkek ára átlagosan 0,6, a tartós fogyasztási cikkeké 0,2 százalékkal mérséklődött. A háztartási energia ára csökkent a legnagyobb mértékben 13,0 százalékkal. Ezen belül a vezetékes gázért 16,1, az elektromos energiáért 16,0, a távfűtésért 6,0 százalékkal kellett kevesebbet fizetni 2013. novemberhez viszonyítva.

A szezonálisan kiigazított maginfláció az előző hónaphoz képest nem változott novemberben, míg tavaly novemberrel összevetve 1,2 százalék volt az októberi 1,5 százalék után. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink