KSH: nőtt az élelmiszerek, italok és dohánytermékek behozatala

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 03. 02. 13:50

A járműipari keresletnek köszönhetően a külkereskedelem forint- és devizaértékeinek kétszámjegyű bővülését regisztrálta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tavaly.

A statisztikai hivatal pénteken közölte a külkereskedelmi termékforgalom tavalyi részletes adatait: e szerint a kivitel volumenének növekedési üteme meghaladta a behozatalét, ami jelentősen hozzájárult az egyenleg további javulásához, ugyanakkor a forgalom dinamikája negyedévről negyedévre lassult.

A január-decemberi kivitel értéke 22.322 milliárd forint (80 milliárd euró), a behozatalé 20.392 milliárd forint (73 milliárd euró) volt. A kivitel volumene 10,2, a behozatalé 6,9 százalékkal haladta meg az előző évi szintet.

A külkereskedelmi mérleg aktívuma 1.930 milliárd forintot (6,886 milliárd eurót) tett ki, 414 milliárd forinttal (1,371 milliárd euróval) többet mint 2010-ben.

Az import és az export értéke egyaránt meghaladta kissé a korábban közölt előzetes adatokat, amelyek szerint a külkereskedelmi mérleg 1.949 milliárd forint aktívumot mutatott, az egyenleg 433 milliárd forinttal javult a 2010. évi 1.516 milliárd forintos aktívumhoz viszonyítva.

A 2011-es éves forgalom forintban mért árszínvonala importban 5, exportban 2,9 százalékkal emelkedett az előző évhez viszonyítva. A cserearány 2 százalékkal romlott.

Az év tizenkét hónapjában a forint a dollárhoz képest 3,5 százalékkal erősödött, az euróhoz mérten 1,4 százalékkal gyengült. Decemberben a forint értéke az euróhoz mérve 9,7, a dollárhoz képest 10,1 százalékkal romlott a megelőző év azonos időszakához viszonyítva.

A KSH adatai szerint a meghatározó súlyú gépek és szállítóeszközözök export- és importvolumene 8,5, illetve 4,1 százalékkal bővült 2011-ben. Míg az első negyedévben közel 20 százalékos volumennövekedést regisztrált a KSH mindkét forgalmi irányban, az év többi részében a kivitel volumenbővülése egyszámjegyűre lassult, a behozatal szintje a bázis körül alakult. E folyamatokat a híradás-technikai, a hangrögzítő és -lejátszó készülék csökkenő forgalma határozta meg. A legnagyobb visszaesést a tv-készülékek és alkatrészeinek kereskedelmében mérték. Ezzel szemben az általános rendeltetésű ipari gép, az energiafejlesztő gép és berendezés, továbbá a közúti jármű export- és importvolumene dinamikusan nőtt tavaly.

A feldolgozott termékek kivitelének volumene 15,4, a behozatalé 12 százalékkal bővült 2010-hez képest. Az árufőcsoporton belül a gyógyszer, gyógyszerészeti termékek forgalmában – egy-két hónap kivételével – kétszámjegyű volumenbővülés volt. Átlagot meghaladó mértékben nőtt a járműiparhoz szorosan kapcsolódó termékek, a szakmai, tudományos és ellenőrző műszer exportja, illetve a gumigyártmány mindkét irányú kereskedelme. A híradás-technikai megrendelésektől is függő műanyag termékek – alapanyag és feldolgozott -, illetve a színesfémek forgalomnövekedése nem érte el az átlagot.

Az energiahordozók importvolumene – az energiaárak 20 százalékot meghaladó emelkedése mellett – 3,8 százalékkal volt több mint egy évvel korábban. Az időszakon belül ellentétesen alakult a két legnagyobb súlyú árucsoport behozatalának volumene: a kőolaj és kőolajtermékeké az első félévet jellemző kétszámjegyű növekedést követően a második félévben némileg csökkent, míg a természetes és mesterséges gázé a 20 százalékot meghaladó visszaesés után már enyhén nőtt.

2011-ben az élelmiszerek, italok, dohánytermékek kivitelének volumene alig változott, míg a behozatalé 5 százalékkal nőtt 2010-hez képest. Az árufőcsoport forgalmának növekedési üteme negyedévről negyedévre csökkent, az export volumene a harmadik, az importé a negyedik negyedévtől az előző év azonos időszaki szint alá esett. A kivitelben legnagyobb súlyú gabona és gabonakészítmény exportvolumene – az árak közel 40 százalékos emelkedése mellett – több mint tizedével maradt el az előző évitől. Ugyanakkor számottevő volt a hús és húskészítmény import-, valamint az élő állat exportvolumenének bővülése, előbbinél az európai uniós, utóbbinál az azon kívüli relációban – közölte a KSH.

Az Európai Unió (EU) országaival folytatott kereskedelem volumene 2011. január-decemberben a kivitelben 7,8, a behozatalban 10,2 százalékkal haladta meg a bázisidőszaki szintet. A külkereskedelmi mérleg az új tagállamok esetében 210 milliárd forinttal javult. Ezzel szemben az aktívum a régi tagállamok vonatkozásában 290 milliárd forinttal romlott – olvasható a KSH közleményében.

Az EU-n kívüli országokba irányuló export volumene dinamikusan, 18 százalékkal bővült, ugyanakkor az importé nem változott a bázisszinthez képest. Ezen országok esetében a külkereskedelmi mérleg hiánya 899 milliárd forint volt, 494 milliárd forinttal kevesebb, mint 2010-ben. A legnagyobb mértékű egyenlegjavulás (804 milliárd forint) az ázsiai viszonylatban történt, elsősorban a híradás-technikai hangrögzítő- és lejátszó készülék forgalmának alakulása miatt. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink