KSH: tovább bővült a kiskereskedelem

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 07. 25. 11:58

Májusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 6,8 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 5,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest – közölte második becslését a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

polc2

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 6,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,0 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.
2016. január-májusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 5,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az adatok megegyeznek az első becsléssel.
Az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene májusban 4,7, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,6 százalékkal nőtt.
A textil-, ruházati és lábbeli üzletekben 14 százalékkal, a gyógyszer-, gyógyászati termék- és illatszerüzletekben pedig 6,6 százalékkal bővült a forgalom. A bútor-, műszaki cikkek esetében 6,4 százalékkal, a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikkeknél 3,0 százalékkal, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben pedig 0,7 százalékkal emelkedett az eladások száma.
A használtcikk üzletekben ugyanakkor 5,8 százalékkal csökkent a forgalom volumene.
Az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 18 százalékkal emelkedett, ezzel folytatódott az évek óta tartó bővülés.
Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 9,0 százalékkal nőtt.
Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 16 százalékkal emelkedtek.
Az idén január-májusban a naptárhatástól megtisztított adat szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,9, az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,2 százalékkal nőtt az értékesítés volumene az előző év azonos időszakához képest.
Májusban az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 782 milliárd forint volt. Az országos kiskereskedelmi forgalom 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink