Az import miatt alacsony maradhatott a körte ára

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 16. 12:50

Magyarországon a körteültetvényeket is sújtotta a tavaly májusi fagy, emellett a csapadékhiány is hozzájárult ahhoz, hogy az észak-magyarországi, valamint a zalai körtésekben is kevesebb termett 2011-ben mint az előző évben.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) őszi mezőgazdasági munkákról szóló tájékoztató jelentése szerint az adatszolgáltatásra kijelölt gazdaságokban a körte termése a 2010. évi 20,4 ezer tonnáról 17,7 ezer tonnára csökkent tavaly. A World Apple and Pear Association (WAPA) a világ alma és körte szövetsége ezzel szemben 21 ezer tonnára becsülte Magyarország körtekibocsátását. Hangsúlyozni kell, hogy a hazai körtetermesztés fajtaszerkezete eltér az unióstól. A magyarországi körteültetvények fajtaválasztékában legnagyobb arányban a “Bosc kobak/Alexander” fajta szerepel – olvasható az AKI legfrissebb, a hazai körtepiacot elemző tanulmányában.

A Budapesti Nagybani Piacon a belföldi körte mellett jelen van a külpiaci termék is. A KSH adati szerint 2011. január-november között az étkezési friss körte behozatala jelentős mértékben, 138 százalékkal 1,62 ezer tonnára emelkedett, ezen belül az Olaszországból érkező import a két és félszeresére nőtt. A körtét jellemzően belpiacon értékesítik, csak a termés elenyésző hányadát exportálják. A friss körte (ipari nélkül) exportja 148 tonna volt 2011 első tizenegy hónapjában, ami 34 százalékos csökkenést jelentett az előző esztendő azonos időszakához képest.

A körte termelői ára 7 százalékkal csökkent 201-ben, az előző évihez képest. Ezen belül a “Vilmos” körte (augusztus-december) termelői ára 6,2 százalékkal, a többi fajtáé (július-december) 7,9 százalékkal esett vissza. Az idei év első hat hetében a körte termelői ára 15 százalékkal volt alacsonyabb (283 forint/kg) mint egy évvel korábban. Ennek oka, hogy a bőséges olaszországi kínálat miatt a Budapesti Nagybani Piacon nagy mennyiségben, és a tavalyinál alacsonyabb áron kínálták az olasz körtét, ami a hazai árakra is nyomást gyakorolt.

Az olasz termékek nagykereskedelmi ára az idei év első heteiben 13 százalékkal (300 forint/kg) volt alacsonyabb, mint egy esztendővel korábban. Ezen belül az “Alexander” és a “Fétel apát” fajták nagykereskedelmi ára 17-13 százalékkal csökkent, míg a “Vilmos” fajtáé
kisebb (- 8 százalék) mértékben. A vizsgált budapesti fogyasztói piacokon az árak követték a Budapesti Nagybani Piac tendenciáját, és a megfigyelt fogyasztói piacok többségében 11-20 százalékkal volt alacsonyabb a körte ára, mint egy esztendővel korábban.

Az Amerikai Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának (USDA) előrejelzése szerint a körte globális termés rekord szintet (21,6 millió tonna) ér el a 2011/2012. gazdasági évben (augusztus-július), ami 5 százalékos növekedést jelent az előző szezonhoz viszonyítva – olvasható az Agrárgazdasági Kutató Intézet friss jelentésében.
A világ körtetermésének 70 százalékát Kína adja, ahol az ültetvényfelület csökkent, ugyanakkor a hozamok nőttek, így 7 százalékkal több (15,6 millió tonna) körtét takarítottak be. A déli félteke vezető körtetermelője Argentína, ahol a termés várhatóan 3 százalékkal 870 ezer tonnára nő. A Dél-afrikai Köztársaság körtetermése a becslések szerint 2 százalékkal 360 ezer tonnára bővül, ugyanakkor Chiléé 2 százalékkal 287 ezer tonnára csökken a 2011/2012. gazdasági évben. Az USA körtekibocsátását 9 százalékkal magasabbra 805 ezer tonnára prognosztizálták.

E jelentés szerint az Európai Unióban a körte termése 15 százalékkal haladta meg (2,6 millió tonna) az egy évvel korábbit. A globális körteexport 4 százalékkal bővül (1,8 millió tonna) a folyó gazdasági évben. Argentína és Európa elsősorban Brazíliába és Oroszországba szállít több körtét.

Kína exportja várhatóan 5 százalékkal csökken a növekvő belföldi fogyasztás miatt. Az USA kivitele várhatóan 6 százalékkal nő, elsősorban Kanadába és Mexikóba. A világ alma-körte szövetségének (WAPA) augusztusi előrejelzése is hasonló, 12 százalékos bővülést (2,53 millió tonna) prognosztizált az EU körtetermését illetően, a jelentős terméskiesést eredményező 2010. évet követően. Olaszország kibocsátása tavaly 30 százalékkal 886 ezer tonnára emelkedett a 2010. évihez képest.

Belgiumban a kedvezőtlen augusztusi időjárás miatt a körte termése alacsonyabb (288 ezer tonna) volt, szemben a WAPA által korábban becsült 308 ezer tonnával. Franciaországban a körteültetvények felülete 1 százalékkal csökkent, ugyanakkor a termés 7 százalékkal 185 ezer tonnára bővült, és csupán 1 százalékkal maradt el az elmúlt öt év átlagától. Az európai vezető körtefajta “Conference” termése 8 százalékkal 889 ezer tonnára, a “Fétel apáté” 66 százalékkal 377 ezer tonnára, a “Vilmosé” 8 százalékkal 307 ezer tonnára nőtt. Az Unió várhatóan 320 ezer tonna körtét importál harmadik országokból a folyó gazdasági évben. A Közösség körteexportja várhatóan 15 százalékkal emelkedik a 2011/2012. gazdasági évben, és elérheti a 400 ezer tonnát. Az export döntő hányada Oroszországba irányul.

Kapcsolódó cikkeink