KSH: júniusban 5,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 08. 25. 12:00

Júniusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 5,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest – erősítette meg a hónap elején közölt előzetes adatait csütörtökön kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

polc-

A növekedést leginkább a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletek forgalmának 9,7 százalékos emelkedése táplálta az előző havi 6,8 százalék után. Különösen megélénkült a textilek és ruházati termékek, valamint a bútorok és műszaki cikkek eladása: az előbbi 15,4, az utóbbi 9,5 százalékkal emelkedett az előző havi 13,8, illetve 6,4 százalék után. Visszatért az internetes és csomagküldő szolgálatok lendülete is, júniusban ismét 33,7 százalékos éves növekedést mért a KSH a májusi 18,4 százalékot követően. Emellett 8,7 százalékkal nőtt a gyógyszerek és gyógyászati termékek forgalma, de a májusi 11,9 százalékról 2,5 százalékra lassult az illatszerek eladása a szezonálisan igazított adatok szerint. A számítástechnikai és egyéb iparcikkek kereslete továbbra is 3 százalék feletti növekedést mutatott. Harmadik hónapja csökkent – júniusban 7,5 százalékkal – a forgalom a használtcikk üzletekben.
Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,4, százalékkal nőtt a forgalom, ezen belül az élelmiszerek eladása átlagon felül, 3,7 százalékkal nőtt, az italok és dohánytermékek értékesítése viszont csak 2,5 százalékkal.
Az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,6 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene a májusi 9,0 százalékos növekedés után.
Júniusban az országos kiskereskedelmi forgalom 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 808 milliárd forint volt júniusban.
2016. január-júniusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 5,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,8, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,2, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,7 százalékkal nőtt az értékesítés volumene. (MTI)


Kapcsolódó cikkeink