KSH: januárban hajszállal, de nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 03. 26. 12:48

A kiskereskedelmi forgalom volumene az idén januárban 0,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit; nőtt a forgalom az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, valamint a bútor és műszaki cikk üzletekben, csökkent viszont az üzemanyagtöltő állomásokon – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

A KSH tájékoztatása szerint az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben az idén januárban 562 milliárd forint értékű árut forgalmaztak.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek eladásai januárban 1,1 százalékkal meghaladták az előző év januári szintet. A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene 2 százalékkal emelkedett.

Az egyes üzlettípusok forgalmának alakulása vegyes képet mutatott. Továbbra is kiemelkedő, 32,3 százalékos volt a növekedés az összforgalomból csekély részt képviselő csomagküldő és internetes kiskereskedelemben.

Dinamikusan, 8,4 százalékkal bővült a forgalom volumene az illatszer-, a textil-, ruházati és lábbeli-, valamint 8,1 százalékkal az iparcikk jellegű vegyes üzletekben; illetve 3,3 százalékkal a bútor és műszaki cikk üzletekben.

A könyv-, számítástechnika, egyéb iparcikk, a gyógyszer-, gyógyászati termék, valamint a használtcikk üzletek az előző évinél kisebb volumenű forgalmat értek el.

Az üzemanyagtöltő állomások eladásai továbbra is csökkenést mutattak, januárban 2,2 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól az üzemanyagok folyamatos drágulása következtében – mutat rá a KSH.

Az egy hónappal korábbihoz mérten – a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint – a kiskereskedelmi forgalom volumene lényegi elmozdulást nem mutatott. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem, valamint a nem élelmiszer-kiskereskedelem januári volumene is a decemberihez hasonlóan alakult, az üzemanyagkutaké viszont 0,8 százalékkal nőtt.

A KSH közölte azt is: az Eurostat március 5-én megjelent sajtóközleménye szerint – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – a kiskereskedelmi eladások az Európai Unió 27 tagállamában az idén januárban 0,7 százalékkal növekedtek. Az eurózóna országaiban stagnáltak az eladások egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Januárban az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok 12 tagállamban bővülést, 7-ben csökkenést mutatnak. A térség legfejlettebb országai közül Franciaországban 6 százalékkal, az Egyesült Királyságban 2,9 százalékkal növekedett, Németországban viszont 1,7 százalékkal csökkent a forgalom volumene.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész üzletek eladásai januárban 10,6 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit. Ebben a KSH szerint szerepet játszott a regisztrációs adó csökkenése, valamint az, hogy a tavalyi év első néhány hónapja a gépjármű kereskedelem mélypontját jelentette. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink