KSH: januárban 8,9 százalékkal nőtt a szálláshelyek forgalma

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 03. 18. 10:50

A külföldi vendégek 7,5, a belföldiek 10,5 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el januárban a kereskedelmi szálláshelyeken, amelyek forgalma így 8,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

szallszob

Januárban az előző év azonos hónapjához képest 10,8 százalékkal több külföldi vendég töltött 609 ezer vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken. A kilenc turisztikai régióból hatban több, háromban kevesebb éjszakát vettek igénybe.
A hat legjelentősebb küldő ország közé tartozó Egyesült Királyságból, Olaszországból és Romániából 59, 15, illetve 13 százalékkal emelkedett, míg Oroszországból, Németországból és Ausztriából 30, 3,7, illetve 3,4 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma.
A belföldi vendégek száma 10,2 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest, és összesen 585 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A belföldivendég-éjszakák alapján mért vendégforgalom egyedül a Tisza-tavi régióban csökkent.
A szálláshelyek bruttó árbevétele 18 százalékkal nőtt, 21 milliárd forint volt. Ezen belül a szállásdíjbevétel 25 százalékkal növekedve 11 milliárd forintot, a vendéglátás bevétele 14 százalékkal emelkedve 4,7 milliárd forintot, az egyéb bevétel 8,6 százalékkal növekedve 4,8 milliárd forintot tett ki.

A bevételek alakulását az is befolyásolta, hogy a 317 forintos euró 4,7 százalékkal erősebb volt, mint egy éve. A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 2,5 százalékponttal emelkedett, 38,2 százalékos volt. A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 17 445 forintot, az egy kiadható szállodai szobára jutó szállásdíj (bruttó REVPAR) 6668, a teljes árbevétel (TREVPAR) pedig 12 227 forintot ért el.

A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése szerint 1622 egység fogadott el Széchenyi Pihenőkártyát, a kártyatulajdonosok összesen 4,9 százalékkal kevesebbet, 747 millió forintot költöttek ezzel a fizetőeszközzel.

A Magyarországon működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2321 volt január 31-én, a kiadható szobák száma az egy évvel korábbinál 5,8 százalékkal több volt – közölte a KSH.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében kiemelte, hogy markáns növekedéssel nyitotta az évet a turizmus. Az ágazatban működő vállalkozások jövedelmezőségének javulását mutatja, hogy az átlagárak 15 százalékkal, az egy kiadható szobára jutó bruttó árbevétel pedig mintegy 23 százalékkal múlta felül januárban a tavalyi értéket – hangsúlyozta a tárca.

Egy ország turizmusa akkor stabil igazán, ha jelentős belföldi keresletre számíthat, ezért jó hír, hogy a belföldi turizmus növekedése töretlen, a vendégek és a vendégéjszakák száma is 10 százalék felett nőtt – fogalmazott az NGM.

A tárca felhívta a figyelmet arra is, hogy a külföldiektől származó szállásdíj-bevétel bővülése már a negyedik hónapja kétszámjegyű, januárban 28 százalék feletti volt. Ez döntően a Budapestre látogató külföldiek által eltöltött éjszakák számának csaknem 15 százalékos növekedésének köszönhető.

Közleményében az NGM kitért arra: a kormány kiemelt célja, hogy az orosz beutazás csökkenését a lehető legalacsonyabb szinten tartsa a következő időszakban, az izraeli és egyesült királyságbeli kimagasló növekedés ugyanakkor jól példázza a légi összeköttetések kapacitásbővítésének jótékony hatását a vendégforgalomra. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink