KSH: gyorsult a mezőgazdasági árak csökkenése augusztusban

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 10. 10. 12:50

Augusztusban 7,4 százalékkal csökkentek a mezőgazdasági felvásárlási árak az egy évvel korábbiakhoz képest; a júliusi 2,3 százalékos esést követően második hónapja csökkentek az árak éves összehasonlításban – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

mezog.arak

A növényi termékek felvásárlási ára 14,6 százalékkal volt alacsonyabb, ezen belül a gabonafélék áresése 23,0 százalékosra gyorsult augusztusban a júliusi 12,0 százalékos mérséklődés után.

A búza felvásárlási ára egy százalékkal nőtt júliushoz képest, de az előző év augusztusitól 30 százalékkal maradt el. A kukoricánál várhatóan csak jövő hónapban kezdődik el az idei termés értékesítése, de az ára már hónapok óta mérséklődik, jelenleg 49 300 forint tonnánként, a januári csúcshoz viszonyítva 22,8 százalékkal csökkent – hívja fel a figyelmet a KSH.

Az ipari növények ára 8,5 százalékkal csökkent az előző év augusztusához mérten, ezen belül az olajos növényeké 10,7 százalékkal lett alacsonyabb. Ugyanebben az időszakban a burgonya ára 81 százalékkal nőtt.

A zöldségfélék ára 7,2 százalékkal nőtt előző év augusztusához képest. Augusztus hónapban a zöldpaprika és a csemegekukorica értékesítése volt a legjelentősebb. A zöldpaprika ára átlag alatt nőtt (4,6 százalékkal), míg a csemegekukorica ára átlag felett (12,6 százalékkal) emelkedett.

A gyümölcsök ára 9,9 százalékkal csökkent. Augusztusban az őszibarack ára 8,0, míg a szilváé 14,3 százalékkal csökkent 2012 azonos hónapjához viszonyítva.

A vágóállatok és állati termékek ára 7,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a júliusi 7,8 százalékos drágulás után.

A vágóállatok termelői árszintje augusztusban 4,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A vágómarha felvásárlási ára 22,2 százalékkal csökkent. A baromfi ára továbbra is jelentősen, 7,8 százalékkal magasabb volt a tavaly augusztusinál. A vágósertés termelői ára tavaly augusztusban 20 százalékkal, idén 9,1 százalékkal emelkedett, így 433 forintba került kilogrammonként.

2013 augusztusában az állati termékek ára 12,9 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. A tej termelői ára 21,6 százalékkal nőtt, a tojás 11,8 százalékkal csökkent a tavaly augusztusi 34 százalékos éves emelkedéssel szemben.

Az idei első nyolc hónapban a mezőgazdasági termelői árak 4,4 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához mérten. Az év első felében még kétszámjegyű volt a növekedés, de a növényi termékeknél az idei gabona értékesítése a göngyölt árakat drasztikusan csökkentette.

Az állatok és állati termékek ára 4,9 százalékkal nőtt az év első nyolc hónapjában 2012 azonos időszakához viszonyítva. A legnagyobb mértékben továbbra is a vágóbaromfi ára emelkedett (10,5 százalékkal), míg a leginkább a vágómarha ára csökkent (17,1 százalékkal). A tej árindexe folyamatosan, hónapról hónapra nagyobb drágulást mutat, január-augusztusban 9,3 százalékkal emelkedett az ár a múlt év első nyolc hónapjával összevetve – jelentette a KSH. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink