KSH: folytatódott a fogyasztás élénkülése decemberben

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 02. 26. 12:40

Az egy évvel korábbinál 2,3 százalékkal nagyobb forgalmat bonyolítottak le tavaly decemberben a kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő és internetes kereskedelemben, mint egy évvel korábban – erősítette meg szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A forgalom volumene a múlt év második felének minden egyes hónapjában meghaladta az egy évvel korábbit.

elelmiszer2

A naptárhatástól megtisztított adatok szerint a decemberi forgalom 1,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az adatok megegyeznek a február elején közölt első becsléssel.

A decemberi, naptárhatással korrigált előzetes adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 0,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 2,7, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,9 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene az egy évvel korábbival összehasonlítva.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 2013. decemberben 855 milliárd forint volt, 23 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban.

2013. decemberben az országos kiskereskedelmi forgalom közel fele, 46,9 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, több mint egyharmada, 39,1 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, a fennmaradó 14,0 százalék pedig az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.

Az élelmiszer-kiskereskedelmen belül a forgalom döntő hányadát, 85,2 százalékát az élelmiszer-jellegű vegyes üzletek adták, ahol az értékesítés volumene 4,8 százalékkal csökkent, miközben az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké – a dohány-kiskereskedelmet érintő jogszabályi változások miatt – 53,0 százalékkal volt több, mint 2012. decemberben.

A nem élelmiszer-kiskereskedelmen belül növekedtek az eladások a textil-, ruházati- és lábbeli- (7,3 százalék), a használtcikk- (5,8 százalék), az iparcikk jellegű vegyes- (4,2 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (3,0 százalék), valamint a bútor-, műszakicikk-üzletekben (2,2 százalék). A forgalom az előző évinél kisebb volumenű volt a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben (3,5 százalék).

A korábbi időszakhoz hasonlóan folytatódott a dinamikus bővülés az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelemben
(26,4 százalék).

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai decemberben 7,3 százalékkal nőttek.

2013 január–decemberben a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene 0,9 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink