KSH: főként az élelmiszerfogyasztás élénkítette a kiskereskedelmi forgalmat

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 09. 03. 11:51

A kiskereskedelmi forgalom volumene júliusban 7,0 százalékkal nőtt a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt, az előző év azonos időszakához képest – jelentette első becslése alapján csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

polc-

Ezzel 2013 júliusa óta, két éve megszakítás nélkül nőtt a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon. Az idei júliusi éves növekedés mértéke a legmagasabb, amiben azonban az egy évvel korábbi viszonylag szerényebb bázisadatok is szerepet játszhattak.

A forgalom júliusi élénkülése elsősorban az élelmiszerfogyasztásnak volt köszönhető. Az élelmiszer- és élelmiszerjellegű vegyes kiskereskedelemben tovább gyorsult az éves növekedés üteme, júliusban 6,3 százalékos volt a júniusi 4,5, és a májusi 1,4 százalék után.

A nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,2, az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,3 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Január-júliusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 6,3 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakáét. A nyers adatok alapján az első hét hónapban 6,2 százalékos volt a bővülés.

Az első hét hónapban az üzemanyag-kiskereskedelem bővült a legjobban, 8,7 százalékkal, és a nem élelmiszerjellegű iparcikkek forgalmának 8,4 százalékos emelkedése segítette a forgalom bővülését. Az élelmiszer-kiskereskedelem 3,8 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest.

A KSH a kiskereskedelmi forgalom júliusi adatainak második becslését szeptember 24-én teszi közzé. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink