KSH: élénkül a külkereskedelem, nő az export

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 03. 12:55

Augusztusban jelentősen megélénkült a külkereskedelmi forgalom az előző kéthavi stagnálás után: az export euróban 13,0 százalékkal, az import 13,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, míg volumenben 10,9, illetve 8,4 százalékos volt a növekedés – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal.

Mind a kivitel, mind a behozatal élénkülése elsősorban a járműgyártáshoz kapcsolódó termékek (villamos gépek, villamos készülékek és műszerek, általános rendeltetésű ipari gépek, energiafejlesztő gépek és berendezések, továbbá gumigyártmányok) kereskedelmének köszönhető, de az importban az energiahordozók is jelentős szerepet játszottak – közölte a KSH.

Az előző két hónap értékeit jóval meghaladó exportnövekedést rendkívül pozitív hírként üdvözölte a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtöki kommentárjában, különös tekintettel a romló világgazdasági tendenciákra. Mint közleményében az NGM felhívta a figyelmet, a kivitel elsősorban a járműgyártáshoz kapcsolódóan élénkült, a bővülés továbbra is az ázsiai piacok irányában jelentős.

A KSH adataiból kitűnik, hogy az ázsiai országokkal szemben 2 milliárd dollárral csökkent a kereskedelmi deficit a múlt év első nyolc hónapjához képest.

Az augusztusi exporttöbblet 501 millió euró volt, 56 millióval több, mint egy évvel azelőtt, és hajszálnyival – 9 millió euróval – meghaladta az október 10-én közölt előzetes adatot.

Az év első nyolc hónapjában az export 16,0 százalékkal, az import 14,2 százalékkal emelkedett euróban, aminek eredményeképp az exporttöbblet 4,71 milliárd euróra nőtt és 1,282 milliárddal volt több, mint az előző év azonos időszakában.

Január-augusztusban az export volumene 12,2 százalékkal szárnyalta túl az egy évvel korábbit. Ezen belül a feldolgozott termékek kivitele 17,1, százalékkal – ebből a gyógyszerek és gyógyszerészeti termékek exportja több mint negyedével – bővült. Az átlagot meghaladó mértékben nőtt a járműiparhoz szorosan kapcsolódó termékek, a szakmai, tudományos és ellenőrző műszerek exportja. A híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék exportvolumene ugyanakkor június óta nem éri el az előző év azonos időszaki szinte – jelentette a KSH

A gépek és szállítóeszközök exportjának 10,8 százalékos első nyolc havi növekedéséhez augusztus 9 százalékos emelkedéssel járult hozzá a nyári hónapok stagnálását követően. Kétszámjegyű volumennövekedést regisztrált a két húzó termékkör, a közúti járművek, valamint az általános rendeltetésű ipari gépek csoportja.

Az élelmiszerkivitel csak 2,6 százalékkal nőtt. A kivitelben legnagyobb részarányt képviselő gabona és gabonakészítmény exportvolumene március óta jelentősen elmaradt a bázishavi szinttől, így az első nyolc hónapban 11 százalékkal visszaesett. Dinamikusan növekedett viszont az élőállat export.

Az importvolumen 9,5 százalékos nyolchavi növekedésében 13,8 százalékkal kiemelkedett a feldolgozott termékek csoportja, ebből is a gumigyártmányok behozatala.

Az energiahordozók importvolumene az év első nyolc hónapjában 7 százalékkal volt több, mint 2010 azonos időszakában. A kőolaj és kőolajtermék behozatal volumene 13 százalékkal emelkedett, ezzel szemben a természetes és mesterséges gáz behozatala – bár június óta már markánsan növekedett – 16 százalékkal volt kevesebb az előző évinél.

Az Európai Unióba irányuló kivitel és az onnan származó behozatal volumene 2011 első nyolc hónapjában 10,5, illetve 12,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A külkereskedelmi mérleg aktívuma az unió egészét nézve 280 millió euróval nőtt, ezen belül az új tagállamokkal szemben 789 millió euróval javult, míg a régi tagállamokkal szemben 508 millió euróval romlott az egyenleg.

Az EU-n kívüli országokba irányuló export volumene dinamikusan, 18 százalékkal bővült az első nyolc hónapban, ezzel szemben az importé csupán 3 százalékkal haladta meg a bázisszintet. A kereskedelmi deficit 2,045 milliárd euró volt, 1 milliárddal kevesebb, mint 2010 első nyolc hónapjában. Az ázsiai országok vonatkozásában a passzívum jelentősen, 1,684 milliárd euróval mérséklődött, míg az EU-n kívüli európai országokkal szemben az egyenleg 677 millió euróval romlott. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink