KSH: egyre több külföldi látogat Magyarországra

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 12. 01. 12:01

A harmadik negyedévben folytatódott a külföldi látogatóforgalom egy éve tartó bővülése, miközben az érkezők tartózkodási ideje nem változott. A magyar lakosság külföldi utazásainak száma az egynapos utazásoknak köszönhetően tovább emelkedett – közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az első három negyedévben 32,3 millió külföldi látogató érkezett Magyarországra, 3,8 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A külföldi látogatások a nyári hónapokra koncentrálódnak, a III. negyedévre tehető a teljes eddigi forgalom 46 százaléka. Az egy napra érkezők száma 2,4 százalékkal, a több napra érkezőké 8,5 százalékkal nőtt az első kilenc hónapban. Az egy napra látogatók aránya 75 százalék volt.

A külföldiek magyarországi fogyasztása – a látogatások számának élénkülésével ellentétben – csökkent. Az év első kilenc hónapjában a külföldi látogatók 910 milliárd forintot költöttek, 2,4 százalékkal kevesebbet 2010 első kilenc hónapjánál. A több napra Magyarországra látogató külföldiek az összes költés 72 százalékát adták.

A magyar lakosság 12,733 millió alkalommal utazott külföldre, ami 3,6 százalékos éves növekedés. Egy napra 8,579 millió alkalommal utaztak, öt százalékkal többen mint egy évvel korábban. Ugyanakkor a külföldi utazások során elköltött 406 millió forint 3,4 százalékkal mérséklődött éves összehasonlításban. A költések 75 százaléka turisztikai célú utazáshoz kötődik, és 21 százalék volt a munkavégzés vagy vásárlási célú költés.

Az utasforgalmi egyenleg, azaz a bevétel (export) és a kiadás (import) különbsége 2011 január-szeptemberben 503,8 milliárd forint volt, 1,4 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A forint ebben a kilenc hónapban 1,4 százalékkal volt erősebb mint egy évvel korábban. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink