KSH: Egyelőre nőttek a beruházások, de hamar változni fog

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 08. 31. 10:36

Az idei második negyedévben nőttek a beruházások a KSH friss adatai alapján, a vállalati és a költségvetési szféra egyaránt hozzájárult a bővüléshez, a hajtóerő azonban a lakosság volt. A vállalati és a költségvetési szektor mérsékelt aktivitása már most is látszik az adatokban, a kilátásokat pedig a recessziós félelmek, a költségek elszállása, az emelkedő kamatok, illetve a költségvetési kiigazítások árnyékolják be.

Hamarosan látható lesz a fordulat

A fejlesztések volumene az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva 7,8, az előző negyedévhez képest, szezonálisan kiigazítva 2,5%-kal emelkedett.

A beruházások növekedése a háztartások erőteljes, illetve a vállalkozások és a költségvetés mérsékelt aktivitásával magyarázható

– írja a KSH.

“A meghatározó súlyú feldolgozóipari fejlesztések, valamint a lakásépítések és az ingatlanfelújítások növelték, a szállítás, raktározáshoz, továbbá a kereskedelemhez kötődő beruházások visszafogták a nemzetgazdasági teljesítményt”

– áll a hivatal összefoglalójában.

Ahogy a fenti grafikonon látszik, a beruházások növekvő trendje töretlen, a mögöttes folyamatok alapján azonban már látszik, hogy a vállalati szféra és a költségvetési szektor sem tudja olyan mértékben növelni a beruházásait, mint korábban.

A teljes cikk itt olvasható…

Kapcsolódó cikkeink