KSH: csökkenő mezőgazdasági termelői árak, hanyatló ipari termelés

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 12. 16. 00:01

Csökkentek a mezőgazdasági termelői árak októberben, bár ez alig látszott a végfelhasználói oldalon. A gazdák alacsony árai többek közt az uniós támogatásnak köszönhetők. Az ipar még mindig rossz állapotban van, de legalább úgy tűnik, nem esik tovább.

Az agrártermékek termelőiár-szintje 2009 októberében 7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a növényi termékek árszínvonala 7,5, az élő állatok és állati termékeké 6,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. 2009. január-októberben az agrártermékek termelőiár-szintje 13,9 százalékkal esett vissza, ami a növényi termékek árszínvonalának 19,8 százalékos, valamint az élő állatok és állati termékek árainak 3,9 százalékos csökkenéséből adódott – adta közre a Központi Statisztikai Hivatal.
A Magyar Agrárkamara szerint az alacsony ár  azzal is magyarázható, hogy segítséget jelentett az uniós SAPS támogatás kifizetése előlegként. A gazdálkodóknak nem kellett kényszerből olcsón eladni a gabonát, be tudták fejezni az őszi munkákat, s így várhatnak terményeik eladásával január-februárig, a várhatóan magasabb árak és a kereslet kialakulásának időszakáig. A termények iránti kereslet növekedett az utóbbi időben, főként a román és bosnyák malmokba szállítanak az exportőrök, amely szállítások csak kisebb mennyiségűek, főként kamionos tételek.
A KSH az ipari termelésre vonatkozó adatokat is közzétette, mely az előző év azonos időszakához viszonyítva 2009 októberében 12,9, munkanaphatástól megtisztítva 10,8 százalékkal csökkent. A termelés volumene az év első tíz hónapjában 20,2 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index októberben 1,8 százalékkal emelkedett – közölte az Origo.
Kapcsolódó cikkeink