KSH: az első negyedévben 8,2 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 06. 01. 11:30

A bruttó hazai termék (GDP) volumene Magyarországon 2022 első negyedévében 8,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez mérten 2,1, az előző év azonos időszakához képest 8,0 százalékkal emelkedett – közölte második becslését a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a részletes adatok alapján szerdán.

 

Nyolc százalék fölé ment a magyar gazdasági növekedés az első negyedévben

Az adatok megegyeznek az első becslésben közölt számokkal.

A bruttó hazai termék első negyedévi, 8,2 százalékos növekedéséhez a szolgáltatások 5,3, az építőipar 0,6, az ipar 1,2 százalékponttal járult hozzá. A szolgáltatásokon belül leginkább a kereskedelem, gépjárműjavítás, szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás növelte a GDP-t (1,4 százalékponttal). A növekedéshez a végső fogyasztás 7,7, a bruttó felhalmozás 3,0 százalékponttal járult hozzá. A külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 2,6 százalékponttal visszafogta a gazdasági teljesítményt.
A KSH jelentése szerint termelési oldalon az ipar teljesítménye 4,9, ezen belül a feldolgozóiparé 4,6 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához mérten. A feldolgozóipari ágazatok közül a legnagyobb mértékben a fémfeldolgozási termék-, illetve az élelmiszergyártás növekedése járult hozzá az ipar bővüléséhez. Az építőipar hozzáadott értéke 18,3 százalékkal nőtt, a mezőgazdaságé 3,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 9,9 százalékkal lett nagyobb. A legerőteljesebb növekedés azokon a gazdasági területeken történt, amelyek egy évvel korábban a korlátozások miatt a leginkább visszaestek: a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás teljesítménye 80,8 százalékkal, a szállítás, raktározásé 20,4 százalékkal, a művészet, szórakoztatás, szabadidő, egyéb szolgáltatásé 14,8 százalékkal emelkedett.

Felhasználási oldalon a háztartások tényleges fogyasztása 11,5 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest; a végső fogyasztás 10,6 százalékkal nőtt. A hazai fogyasztási kiadások volumene a szolgáltatások körében 23,3, a féltartós termékek körében 23,2, a tartós termékeknél 14,7, a nem tartósaknál 4,6 százalékkal nőtt.

A bruttó állóeszköz-felhalmozás a első negyedévben 13,2 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest.

A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmában folyó áron 474 milliárd forintos passzívum keletkezett. Az import volumene nagyobb mértékben, 8,3 százalékkal bővült, mint az exporté, amely 5,2 százalékkal bővült. A szolgáltatások – beleértve a turizmust is – exportja 23,1, importja 15,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink