KSH: az előzetesen jelzettnél jobban nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 04. 24. 11:50

Februárban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 6,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét – jelentette kedden második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A második becslés adata 0,1 százalékponttal magasabb az első becslésben közöltnél.

A javulást az iparcikkek forgalmának változása okozta, amely 9,2 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest az április 5-én kiadott első becslésben jelzett 8,5 százalék helyett. Az élelmiszerüzletek forgalma viszont 3,8 százalék helyett 3,6 százalékkal nőtt. Az üzemanyag-fogyasztás hároméves rekordnak számító 9,8 százalékos növekedését a második becslés megerősítette.
Az év második hónapjában az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 749 milliárd forint volt.
Az országos kiskereskedelmi forgalom 48 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 36 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások forgalmában realizálódott.
Az élelmiszer-kiskereskedelem 78 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,4, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 0,7 százalékkal nőtt.
A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának 9,2 százalékos növekedésén belül az iparcikk jellegű vegyesboltok eladásai 19,3 százalékkal, a bútor-, műszaki cikk üzleteké 12,0 százalékkal, az illatszerüzleteké 10,0 százalékkal nőtt. A gyógyszerek és gyógyászati termékek eladása 5,5 százalékkal haladta meg a tavaly februárit. Ezzel szemben 0,6 százalékkal csökkent a forgalom a textil-, ruházati és lábbeli-, és 6,3 százalékkal a használtcikk-üzletekben
Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 3,9 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 17,8 százalékkal emelkedett.
Az év első két hónapjában 7,2 százalékos volt a kiskereskedelmi eladások változatlan áron számolt emelkedése.
Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 4,0, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 10,9, nőtt az értékesítés. Ezen belül a bútorok és műszaki cikkek eladása 16,0, a számítástechnikai és egyéb cikkek értékesítése 7,8 százalékkal nőtt.
Az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,9 százalékkal nőtt a forgalom az egy évvel korábbihoz képest. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink