Az előzetes becslésnél nagyobbat nőtt a januári kiskereskedelmi forgalom

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 03. 26. 11:59

Az előzetesen jelzett 7,7 százalékról 8,2 százalékra javította a kiskereskedelmi forgalom januári – nyers adatok szerinti – növekedési ütemét csütörtökön közölt második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

bolt-polc

A naptárhatással kiigazított adatokat szintén pozitív irányba, 8,2 százalékról 8,7 százalékra módosította a KSH.

Januárban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 5,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 12,2, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,4 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

A karácsony utáni kiárusítások eredményeként az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának 39,6 százalékos növekedése húzta az emelkedést. Az adatok szerint tizenkilencedik hónapja megszakítás nélkül nő a lakossági fogyasztás, és a januári ütemnél csak tavaly áprilisban mért gyorsabb növekedést a statisztika.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 2015. januárban 623 milliárd forint volt, 25 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmen belül a forgalom 79 százalékát az élelmiszer jellegű vegyes üzletek adták, ahol az értékesítés volumene 6,6 százalékkal nőtt, miközben az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,6 százalékkal volt több, mint 2014. januárban.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene januárban 12,2 százalékkal emelkedett 2014 azonos időszakához képest. Növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes-, a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk (egyaránt 17 százalék), az iparcikk jellegű vegyes- (8,2 százalék), a használtcikk- (7,2 százalék), a használtcikk- (13,3 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli- (10,3 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszer- (7,3 százalék), valamint a bútor-, műszakicikk-üzletekben (5,6 százalék) növekedtek.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalma szintén nőtt januárban, 9,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai pedig 3,2 százalékkal emelkedtek. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink