KSH: Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 5,0 százalékkal nagyobb, míg a behozatalé

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 03. 01. 11:46

2023 decemberében a kivitel volumene 8,4, a behozatalé 0,8 százalékkal csökkent a megelőző év azonos időszakihoz viszonyítva. A külkereskedelmi passzívum 271 millió euró volt, az egyenleg 27 millió euróval javult az egy évvel korábbihoz képest – jelentette pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Novemberhez viszonyítva az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 1,5, az importé 14 százalékkal nőtt.
A kivitel értéke decemberben 10,2 milliárd euró (3897 milliárd forint), a behozatalé 10,5 milliárd euró (4000 milliárd forint) volt.

Euróban kifejezve az export értéke 9,1, az importé 9,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.
Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 1,6 százalékkal mérséklődött, míg a behozatalé 4,4 százalékkal nőtt.
A termék-külkereskedelmi egyenleg 27 millió euróval 271 millió euróra javult. (Az egyenleg 83 millió euróval nagyobb hiányt mutatott az első becslésben közöltnél.)

A KSH kitért arra is, hogy a külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 6,9, a behozatalban 14 százalékkal csökkent a megelőző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 8,3 százalékkal javult. A forint árfolyama az euróhoz mérten 6,3, a dollárral szemben 9,0 százalékkal erősödött.

A gépek és szállítóeszközök 2022. decemberi áron számított kivitele 13, behozatala 7,5 százalékkal kisebb lett. A villamos gép, készülék és műszer árucsoport volumene a kivitelben több mint tizedével, a behozatalban kismértékben csökkent. A közúti jármű árucsoport exportvolumene pár százalékkal nőtt, míg importvolumene közel tizedével maradt el a bázisidőszakitól. A híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék exportvolumene több mint tizedével csökkent, míg importvolumene közel tizedével emelkedett az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Az energiafejlesztő gép és berendezés árucsoport forgalma a kivitelben hatodával, a behozatalban kismértékben maradt el a 2022. decemberitől. A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a kiviteli oldalon 7,3, a behozatalban 3,4 százalékponttal járult hozzá a teljes forgalom volumencsökkenéséhez.

A feldolgozott termékek exportvolumene 6,1, importvolumene 5,6 százalékkal kisebb lett. A volumencsökkenést az exportoldalon a szakmai, tudományos ellenőrző műszer és készülék, az importoldalon az egyéb feldolgozott termék forgalma befolyásolta. A feldolgozott termékek árufőcsoport az exportban 1,7, az importban 1,9 százalékponttal fokozta a teljes forgalom mindkét irányban megfigyelt volumencsökkenését.

Az energiahordozók exportvolumene 26, importvolumene 57 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. Az exportoldali forgalomnövekedés a kőolaj és kőolajtermék, az importoldali pedig a természetes és mesterséges gáz volumenének jelentős emelkedésével magyarázható. Az energiahordozók forgalombővülése a teljes volumencsökkenés ütemét az exportban 0,9, az importban 7,0 százalékponttal ellensúlyozta.

Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 5,0 százalékkal nagyobb, míg a behozatalé 14 százalékkal kisebb lett. Az exportban és az importban bekövetkezett volumenváltozást döntően a gabona és gabonakészítmény forgalma befolyásolta. Az árufőcsoport által realizált volumenváltozás a teljes exportforgalom csökkenését 0,4 százalékponttal mérsékelte, míg az importcsökkenés ütemét 0,9 százalékponttal fokozta.

A KSH közölte: az EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 9,0, az onnan érkező behozatalé 7,7 százalékkal kisebb lett. A termék-külkereskedelmi mérleg 80 millió euróval javult, 774 millió eurós többlet keletkezett. Az export 75, az import 66 százalékát bonyolította le Magyarország ebben a viszonylatban.

Az EU27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 6,4 százalékkal csökkent, míg a behozatalé 14 százalékkal nőtt. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 53 millió euróval romlott, 1,0 milliárd eurós passzívumot mutatott.

2023. január-decemberben a kivitel értéke 149,2 milliárd euró (57,0 ezer milliárd forint), a behozatalé 140,0 milliárd euró (53,5 ezer milliárd forint) volt. Az egy évvel korábbihoz képest a kivitel volumene 2,5 százalékkal emelkedett, míg a behozatalé 3,5 százalékkal mérséklődött.

A termék-külkereskedelmi mérleg az előző évihez képest 2023-ban 18,3 milliárd euróval javult, a többlet 9,2 milliárd eurót tett ki.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 0,3, a behozatalban 6,6 százalékkal csökkent 2023-ban a megelőző évhez mérten. A cserearány 6,7 százalékkal javult. A forint az euróhoz képest 2,4, a dollárhoz viszonyítva 5,3 százalékkal felértékelődött éves átlagban.

Kapcsolódó cikkeink