KSH: augusztusban 4,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 10. 05. 11:59

Augusztusban a kiskereskedelmi forgalom volumene 4,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt – jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn. A kiskereskedelmi forgalom 2013 júliusa óta, 26 hónapja megszakítás nélkül emelkedett Magyarországon.

polc2

A júliusi 6,8 százalékos átlagos növekedés után minden kiskereskedelmi alágazatban valamelyest lassult az eladások éves növekedési üteme. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben augusztusban 3,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben 7,4 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Júliusban az élelmiszer-kiskereskedelem forgalma 6,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemé 6,8, az üzemanyag-kiskereskedelemé pedig 8,3 százalékkal emelkedett.

Az év első nyolc hónapjában 6,0, a naptárhatással kiigazítva 6,1 százalékkal nőtt a forgalom az előző év azonos időszakához képest.

Január-augusztusban az üzemanyag-kiskereskedelem bővült a legjobban, 8,5 százalékkal. A nem élelmiszerjellegű iparcikkek forgalma 7,8 százalékkal, az élelmiszer-kiskereskedelemé 3,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A KSH a kiskereskedelmi forgalom augusztusi adatainak második becslését október 29-én teszi közzé. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink