KSH: 629 millió eurós külkereskedelmi többlet

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 07. 04. 11:23

Idén áprilisban a kivitel 3,1, a behozatal 4,2 százalékkal nőtt euróban, az exporttöbblet 629 millió euró volt, 44 millióval kevesebb az egy évvel korábbinál – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH)  a részletes adatokat.

gyumolcs2

Az export- és az importadatok megegyeznek az előzetesen közölt számokkal, míg a mérlegtöbblet 4 millió euróval haladja meg a korábban publikált előzetes adatot.

2014 negyedik hónapjában a külkereskedelmi termékforgalom kivitelének volumene 6,5, a behozatalé 8,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét. Az év első négy hónapjában a külkereskedelem export- és importvolumene azonos mértékben, 8,2 százalékkal bővült.

Euróban január-áprilisban az export 4,6, az import 4,0 százalékkal nőtt. A kivitel értéke 27,903 milliárd euró (8583 milliárd forint), a behozatalé 25,345 milliárd euró (7794 milliárd forint) volt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 2,558 milliárd eurót (789 milliárd forintot) tett ki, ami 255 millió euróval haladta meg az előző év azonos időszaki szintet – közölte a KSH.

A termékforgalom forint árszínvonala az idei első négy hónapban az előző év azonos időszakához viszonyítva kivitelben 0,2 százalékkal emelkedett, a behozatalban 0,4 százalékkal csökkent. A cserearány 0,6 százalékkal javult. A forint az euróhoz képest 3,4 százalékkal értékelődött le, míg a dollárhoz viszonyított árfolyama 0,7 százalékkal erősödött.

A teljes külkereskedelmi termékforgalom mintegy felét kitevő gépek és szállítóeszközök volumene kivitelben 8,5, behozatalban 10 százalékkal nőtt 2013 első négy hónapjához viszonyítva, euróban a növekedés rendre 5,9, illetve 6,4 százalékos volt. A forgalom alakulását továbbra is a közúti jármű, illetve a híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék kereskedelme határozta meg. A közúti jármű forgalmának volumennövekedése folytatódott: az export csaknem felével, az import több mint harmadával bővült az előző év azonos időszakához képest. A kivitel felfutásában az európai országokkal lebonyolított kereskedelem volt a meghatározó.

A közúti járművek forgalmával szoros összefüggésben jelentős növekedés jellemezte az energiafejlesztő gépek, ezen belül a dízel- és benzinmotorok behozatalát. A csekély részarányú, ugyanakkor a beruházásokhoz köthető speciális szakipari gép, valamint a fémmegmunkáló gép importvolumene is számottevően, több mint tizedével nőtt. Ezzel szemben a híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék kereskedelmében továbbra is jelentős visszaesést mért a KSH.

A feldolgozott termékek exportvolumene 7,6, az importé 10,8 százalékkal haladta meg a 2013. január–áprilisi szintet. Euróban a kivitel 4,4, a behozatal 7,1 százalékkal nőtt. Az árufőcsoport forgalmában legnagyobb részarányú gyógyszer és gyógyszerészeti termék kivitele az előző év azonos időszaki szintet némileg meghaladta, behozatala átlag körüli mértékben nőtt. Jelentősen bővült a szerves vegyi termék és a gumigyártmány, ezen belül az új pneumatikus gumiabroncs behozatalának volumene, továbbá az autóiparhoz köthető szakmai tudományos ellenőrző műszer exportvolumene, emellett az illóolaj, illat- és tisztítószer mindkét irányú forgalma.

Az energiahordozók importvolumene – a forintárak csökkenése mellett – 5,3 százalékkal, euróban számolt értéke 12,7 százalékkal volt kevesebb, mint 2013 azonos időszakában. A kőolaj és kőolajtermék volumene az egy évvel ezelőtti szint alatt maradt, ugyanakkor a természetes és mesterséges gáz behozatala a márciusi és az áprilisi beszerzéseknek köszönhetően már meghaladta az előző évit. A villamosenergia importvolumene az időszak egészében több mint tizedével bővült.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 13, az importé 8,9 százalékkal nőtt 2013. január–áprilishoz hasonlítva. Euróban a kivitel 7,6, az import 8,1 százalékkal nőtt. Az export húzóerejét továbbra is a gabona- és gabonakészítmény-kiszállítások adták: a volumenhordozó tételt jelentő kukoricaexport mennyisége kétszeresére nőtt. A termékcsoportnak az exporthoz képest kisebb részarányú behozatalában is számottevő bővülést mért a KSH, főként a kukorica-vetőmag kereskedelmének köszönhetően.

Az időszak folyamán dinamikusan nőtt az állati takarmány exportjának, továbbá az egyéb, táplálkozásra alkalmas termék és készítmény kereskedelmének volumene, ezen belül elsősorban az étrendkiegészítők és élelmiszer-alapanyagok forgalma.

2014. január–áprilisban az export 80, az import 75 százalékát bonyolította le Magyarország az Európai Unió tagállamaival. A kivitel volumene 10, a behozatalé 15 százalékkal volt több, mint a bázisidőszakban, a többlet 575 millió euróval (136 milliárd forinttal) csökkent.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben az euróban számolt kivitel 2,6 százalékkal, az import 13,5 százalékkal esett vissza 2013. január–áprilishoz képest. A külkereskedelmi mérleg hiánya ebben a viszonylatban 596 millió euró volt, 829 millió euróval kevesebb, mint egy évvel korábban. Az EU országokkal folytatott első négyhavi kereskedelemből eredő 3,153 milliárd euró többlet 575 millióval kevesebb a tavalyinál. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink