KSH: áprilisban 517 millió euró volt a külkereskedelmi többlet

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 07. 03. 11:35

Áprilisban az export volumene 11,7, az importé 16,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, a külkereskedelmi többlet 517 millió euró volt, 282 millió euróval kevesebb az egy évvel korábbinál – jelentette második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.


Az első becsléshez képest 19 millió euróval csökkent az egyenleg értéke, míg az export értékét 8,593 milliárd euróra, az importét 8,075 milliárd euróra módosította a KSH az első becsléséhez képest. Az export euróban számított értéke 10,7 százalékkal, az importé 16 százalékkal bővült áprilisban az egy évvel korábbihoz képest.
Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 4,1, a behozatalé 8,7 százalékkal emelkedett áprilisban, az idén két munkanappal több volt a tavalyinál.
A külkereskedelmi forgalom forintban mért árszínvonala az importban nem változott, míg az exportban 0,7 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 0,7 százalékkal romlott. A forint árfolyama az euróhoz képest nem változott, míg a dollárral szemben 13 százalékkal felértékelődött.
A kivitel 2018. január-áprilisban 34,7 milliárd eurót, a behozatal 32,1 milliárd eurót tett ki, a kivitel volumene 5,8, a behozatalé 7,4 százalékkal emelkedett. Az első négy hónapban a külkereskedelmi mérleg többlete 2,6 milliárd eurót tett ki, 326 millióval kevesebbet az egy évvel korábbinál.
A külkereskedelmi forgalom forintban mért árszínvonala importban és exportban is 0,1 százalékkal csökkent az előző év első négy hónapjához viszonyítva. A cserearány nem változott. A forint az euróhoz képest 0,5 százalékkal le-, a dollárhoz viszonyítva viszont 13 százalékkal felértékelődött.
A gépek és szállítóeszközök kivitele áprilisban 14, a behozatala 13 százalékkal növekedett az egy évvel korábbihoz képest. A közúti járművek exportja tizedével, importja pedig több mint tizedével emelkedett, amit mindkét relációban a személygépkocsik és azok alkatrészeinek forgalomváltozása eredményezett.
A feldolgozott termékek exportvolumene 12, importja 19 százalékkal nőtt. A gyógyszerek, gyógyszerészeti termékek kivitele több mint tizedével, behozatala pedig több mint harmadával növekedett. A műanyag-alapanyagok exportja több mint hetedével, importja kismértékben nőtt.
Az energiahordozók importvolumene 36 százalékkal emelkedett. A kőolaj és kőolajtermékek behozatala több mint 40 százalékkal, kivitele ennél kisebb mértékben, több mint negyedével nőtt. A természetes és mesterséges gáz importja jelentősen, több mint a felével emelkedett. A villamosenergia-behozatal kismértékben nőtt.
Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportja 5,2 százalékkal csökkent, importja 16 százalékkal bővült. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink