KSH: a mezőgazdaság és a feldolgozóipar mérsékelte a beruházások csökkenő trendjét

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 29. 13:20

Tavaly a nemzetgazdasági beruházások 4,5 százalékkal maradtak el az előző év beruházásainak volumenétől, a csökkenő trend az év negyedik negyedévét és a 2011-es évet egyaránt jellemezte, az előző év utolsó negyedévében a mezőgazdasági és feldolgozóipari beruházások jelentős, 11,7 százalékos, illetve 18,4 százalékos növekedése mérsékelte a nemzetgazdaság egészében megfigyelt visszaesést – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

A közlemény szerint tavaly, és ezen belül az utolsó negyedévben is folytatódott a több éve tartó csökkenő tendencia a beruházások terén.

Az egyes gazdasági ágak negyedik negyedéves volumenváltozásai hasonló irányt mutatnak az évesével: a 19 nemzetgazdasági ág közül 12 ágban volumencsökkenés történt. Az építési beruházások 2011-ben 13,9 százalékkal csökkentek – az év utolsó negyedévében 11,7 százalékkal -, a gép- és berendezés beruházások tavaly 8,8 százalékkal nőttek, ezen belül az év utolsó negyedévében 6 százalékkal.

Az utolsó negyedévben a nemzetgazdasági beruházások az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint 0,4 százalékkal mérséklődtek.

A legnagyobb súlyú nemzetgazdasági ágak közül leginkább a szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene maradt el az előző évitől (2011-ben 23,3 százalékkal, az év utolsó negyedévében 24,5 százalékkal), amelynek oka a szárazföldi-, csővezetékes szállítás, a légi szállítás, továbbá a gyorsforgalmi úthálózat-építés és -felújítás beruházásainak előző évhez viszonyított jelentős csökkenése.

A lakásépítések, valamint az üzleti ingatlanfejlesztések folytatódó visszaesésének következtében az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene 2011-ben nagymértékben csökkent, 20,4 százalékkal volt kisebb az előző évhez viszonyítva, az év utolsó negyedévében 17,9 százalékkal.

Jelentősen elmaradtak a beruházások a korábbi időszakhoz képest az építőipar – 2011-ben 21 százalékkal, az év utolsó negyedévében 27,7 százalékkal -, és a pénzügyi, biztosítási tevékenység – 2011-ben 18,4 százalékkal, az év utolsó negyedévében 29,4 százalékkal – nemzetgazdasági ágakban is.

Az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló egyetemi beruházások 2011-ben regisztrált csökkenő volumene okozta az oktatás nemzetgazdasági ág beruházási teljesítményének csökkenését: 2011-ben 19,8 százalékkal, az év utolsó negyedévében 36,3 százalékkal.

A nemzetgazdasági beruházások csökkenő tendenciájával szemben 2011-ben a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat nemzetgazdasági ág beruházásai 6,8 százalékkal nőttek. A feldolgozóipar beruházásai tavaly ismét kiugró teljesítményt mutattak, ahol éves szinten a beruházási teljesítmény 24,2 százalékkal emelkedett.

Számottevően emelkedtek a beruházások a járműgyártásban, továbbá jelentős növekedést mért a KSH a gép, gépi berendezés gyártásban, a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártásában, a gyógyszergyártásban és a textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártásban is. Az EU-s forrásból megvalósult egészségügyi intézményfejlesztések segítették a humán-egészségügyi, szociális ellátás beruházási teljesítményének bővülését: 2011-ben 42,2 százalékkal, az év utolsó negyedévében 38,7 százalékkal.

A “Vásárhelyi-terv Továbbfejlesztése” program megvalósításához kötődő nagyberuházások okozták a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás nemzetgazdasági ág beruházási teljesítményének az év utolsó negyedévében kimutatott kiugró, 26,3 százalékos növekedését, illetve eredményezték, hogy a beruházások 2011-ben nem csökkentek – közölte a KSH. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink