KSH: 5,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom decemberben

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 02. 26. 11:58

A kiskereskedelmi forgalom 5,6 százalékkal nőtt tavaly decemberben a naptárhatástól megtisztított adatok szerint, míg 2014 egészében 5,2 százalékkal haladta meg a forgalom volumene az előző évit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) második becslését csütörtökön.

polc2

A most közölt számok megegyeznek a február elején publikált első becsléssel.

Tavaly decemberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,0, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,4, az üzemanyag-kiskereskedelemben 11 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene a KSH adatai szerint.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 2014. decemberben 907 milliárd forint volt, 34 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban. 2014. decemberben az országos kiskereskedelmi forgalom 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 40 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 13 százalék pedig az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.

Az élelmiszer-kiskereskedelmen belül a forgalom 81 százalékát az élelmiszer jellegű vegyes üzletek adták, ahol az értékesítés volumene 2,5 százalékkal nőtt, miközben az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 5,3 százalékkal volt több, mint 2013. decemberben.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene decemberben 7,4 százalékkal emelkedett 2013 azonos időszakához képest. Növekedtek az eladások a textil-, ruházati és lábbeli- (13 százalék), az iparcikk jellegű vegyes- (8,2 százalék), a használtcikk- (7,2 százalék), a bútor-, műszakicikk- (6,5 százalék), a gyógyszer-, gyógyászati termék- és illatszer- (5,7 százalék), valamint a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikküzletekben (0,7 százalék).

A korábbi időszakhoz hasonlóan folytatódott a bővülés (38 százalék) az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelemben.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalma decemberben nőtt, volumene 11 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai decemberben 2,2 százalékkal emelkedtek.

A KSH által közölt adatok éves szinten csak korlátozottan összehasonlíthatók, mivel 2013. július 1-jétől átalakult a dohánytermékek kiskereskedelmének szerkezete. A statisztikai hivatal az élelmiszer-kiskereskedelem forgalmán belül a dohányáru-szaküzletek forgalmának megállapításához a korábbi mintavételes adatgyűjtésen alapuló becslés helyett a teljes körű dohányforgalmi adatokat használja.

A korábbi mintavételes adatgyűjtés KSH által közölt, kiigazítatlan adatok alapján készített becslése szerint tavaly a kiskereskedelmi forgalom 4,1 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest.(MTI)

Kapcsolódó cikkeink