KSH: 5,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom szeptemberben

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 11. 26. 11:58

A kiskereskedelmi forgalom volumene éves összevetésben 5,1 százalékkal nőtt szeptemberben az augusztusi 4,6 százalékos emelkedés után, a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közzétett második becsléséből.
A most közölt adatok megegyeznek a hónap elején publikált első becsléssel.

polc-

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3, a nem élelmiszer kiskereskedelemben 6,9, az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,1 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Szeptemberben az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 795 milliárd forint volt. Az országos kiskereskedelmi forgalom 45 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38 százaléka a nem élelmiszer kiskereskedelemben, 17 százaléka az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.

Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,5, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 4,7 százalékkal nőtt.

A nem élelmiszer kiskereskedelemben 15 százalékkal nőttek az eladások a textil-, ruházati és lábbeli-, 9,3 százalékkal az iparcikk jellegű vegyes-, 7,6 százalékkal a használtcikk-, 4,7 százalékkal a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- , 2,7 százalékkal a bútor-, műszakicikk-, valamint 1,9 százalékkal a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszerüzletekben.

Az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 31 százalékkal emelkedett, ezzel folytatódott az évek óta tartó bővülés.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 6,1 százalékkal nőtt.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 9,4 százalékkal csökkentek.

2015. január-szeptemberben a forgalom – a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt – 5,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

Ugyanebben az időszakban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,2 százalékkal nőtt az értékesítés volumene. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink