KSH: 2,4 százalékkal nőtt a magyar gazdaság

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 13. 13:10

A KSH a mai napon publikálta a 2011. I. negyedévére vonatkozó előzetes GDP adatokat. E szerint 2010 I. negyedévéhez képest 2,4%-kal, 2010. IV negyedévéhez képest pedig 0,7%-kal nőtt a GDP. Az adat nem okozott meglepetést, mivel a Reuters és Portfolio.hu konszenzusa 2,4, illetve 2,5%-os bővülést valószínűsített.

“Saját, 2,7% várakozásunkhoz képest enyhe negatív meglepetés volt az adat, azonban előrejelzésünk még a május 6-án publikált előzetes ipari termelés adat publikálása előtt készült” – kommentálta az OTP a magyar makroadatot. “A márciusi ipari termelés havi alapon 3,6%-kal csökkent, ami meghaladta a prognózisunk készítésekor feltételezett 1%-os visszaesést. Számításaink szerint ez a tétel magyarázza a prognózisunkhoz képesti eltérést, vagyis az iparon kívüli ágazatok teljesítménye várakozásainkkal összhangban alakulhatott. A márciusi ipari termelési adatot azonban átmeneti jelenségnek, a január-februári gyors bővülés korrekciójának tartjuk, a feldolgozóipari trendfolyamatokat továbbra is kedvezően ítéljük meg.

A fentiek alapján az idei év egészére továbbra is 3%-ot kismértékben meghaladó növekedésre számítunk” – közli az OTP kommentárját a tozsdeforum.hu.


Kapcsolódó cikkeink