KSH: 1,0 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak februárban
A fogyasztói árak 1,0 százalékkal csökkentek februárban a tavalyi év azonos hónapjához képest, míg az előző hónappal összehasonlítva tavaly július óta először emelkedtek, 0,5 százalékkal – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.
Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: a számokból az látszik, hogy az eddigi csökkenő trend kezd megfordulni. Ebben az üzemanyagok árának emelkedése és az élelmiszereknél – különösen az idényáras élelmiszereknél – tapasztalt emelkedés játszotta főszerepet. A maginflációs mutatónál is enyhe növekedés látszik, míg 2014 január óta folyamatosan csökkent – tette hozzá.
Éves összevetésben az üzemanyag (15,6 százalékos), valamint a háztartási energia árának (5,3 százalékos) csökkenése vitte le az inflációt.
A KSH adatai szerint a maginfláció januárhoz képest 0,2 százalékkal, tavaly februárhoz viszonyítva pedig 1,0 százalékkal emelkedett az előző havi 0,7 százalék után. Idén január-februárban a fogyasztói árak átlagosan 1,2 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint az előző év azonos időszakában.
Tavaly februárhoz képest az élelmiszerek ára 0,4 százalékkal csökkent. Ezen belül csökkent a cukor (19,3 százalék), a liszt (4,7 százalék), a sajt (4,0 százalék), valamint az étolaj (3,8 százalék) ára. Drágult többek között a tojás (5,2 százalék) és a házon kívüli étkezés (2,0 százalék).
A szeszes italok 1,1 százalékkal ezen belül a tömény italok 8,2 százalékkal drágultak, míg a borok 2,5 a sörök 0,9 százalékkal olcsóbbak lettek. A dohányáruk 2,6 százalékkal drágultak.
A háztartási energia ára átlagosan 5,3 százalékkal mérséklődött, ezen belül a vezetékes gáz 6,5, az elektromos energia 5,7, a távfűtés ára 3,4 százalékkal csökkent tavaly februárhoz képest.
A szolgáltatásokért átlagosan 2,1 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül az egészségügyi szolgáltatások 7,8, a postai szolgáltatások 3,8, közlekedési szolgáltatások díja 2,8 százalékkal nőtt.
Az egyéb cikkekért 6,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, ezen belül a járműüzemanyagok ára 15,6 százalékkal csökkent.
A tartós fogyasztási cikkek ára 0,4, a ruházkodási cikkeké átlagosan 0,3 százalékkal mérséklődött.
Havi összevetésben az élelmiszerekért átlagosan 0,6 százalékkal kellett többet fizetni, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség, gyümölcs 6,8 százalékos drágulásának következménye. Az idényáras termékek nélkül számítva az élelmiszerek ára 0,2 százalékkal mérséklődött. Csökkent többek között a liszt (1,4 százalék), a cukor (1,3 százalék) és a sajt (1,1 százalék) ára.
A legnagyobb mértékben az egyéb cikkek drágultak, 1,2 százalékkal, ezen belül a járműüzemanyagokért 2,6 százalékkal kellett többet fizetni. A tartós fogyasztási cikkek 0,4, a szolgáltatások 0,2 százalékkal drágultak egy hónap alatt. A ruházkodási cikkek ára átlagosan 0,8 százalékkal csökkent egy hónap alatt.
A háztartási energia ára kisebb mértékben, 0,1 százalékkal csökkent, ezen belül a palackos gázért 3,5 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
KSH: januárban az ipari termelés 3,9 százalékkal mérséklődött
2025 januárjában az ipari termelés volumene 3,9 százalékkal elmaradt az…
Tovább olvasom >Gyorsuló infláció Magyarországon: brutális élelmiszerdrágulás és kérdéses hatékonyságú intézkedések
2025 februárjában ismét gyorsult az infláció Magyarországon: a fogyasztói árak…
Tovább olvasom >Elemző az M1-en: ez az árképzés pofátlan a multik részéről
Az élelmiszerkereskedő cégek számára hatalmas extraprofitot jelentő élelmiszer-árképzést ésszerű keretek…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >