Krisán László: A Széchenyi Kártya valódi segítség a vállalkozásoknak

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 12. 02. 13:55

A vállalkozásoknak ténylegesen segítséget nyújtó programokra van szükség, és a Széchenyi Kártya ezt biztosítani tudja – hangsúlyozta Krisán László, a KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek országjárásuk tapasztalatait összegezve.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetség (VOSZ) valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) helyi szervezetei a Széchenyi Kártyát működtető KA-VOSZ Zrt.-vel közösen minden megyét érintő országjáráson emlékezett meg a 150 ezredik Széchenyi Kártya, valamint az első Agrár Széchenyi Kártya kibocsátásáról, és ismertette a vállalkozásfejlesztési lehetőségeket.

A KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója kiemelte: a válság a vállalkozások számára nem V vagy W, hanem fektetett L alakú lesz, ami azt jelenti, hogy a cégek gazdasági tevékenysége jelentősen lecsökkent, és tartósan ott is marad.

A válság megtépázza a hazai vállalkozók kört, akiknek minden forrásra szükségük van, hogy felszínen tudjanak maradni, és ez komoly kihívássá vált az elmúlt időszakban. A vállalkozásoknak láthatóan hiányuk van tőkéből, hitelből és piacból – mutatott rá Krisán László, aki szerint jelentős állami segítség kell ahhoz, hogy legyen piacuk belföldön vagy külföldön a cégeknek.

Hitel- és tőkeágon egyaránt szükségesek a vállalkozásösztönző beavatkozások – húzta alá a KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója.

Krisán László úgy látja, hogy a Széchenyi Kártya program elemeiből a meglévők termékek – a folyószámla-, a forgóeszköz-, a beruházási- és agrárhitelek – mellett “fel kell pörgetni” a pályázati forrásokhoz kialakított önerő, illetve a támogatás megelőlegezését szolgáló konstrukciójukat.

A vállalkozások számára a pályázati lehetőség adhatja az egyik olyan forrást, amely segítheti őket a válság időszakában, ugyanakkor az európai uniós források kihasználtsága tekintetében nem kedvező a helyezet – jegyezte meg Krisán László.

A KA-VOSZ adatai szerint a Széchenyi Kártya programban a 2001. évi indulás óta 208 ezer igénylés érkezett a háromhetes országjárás kezdetéig, most 211 ezer igénylést tartanak számon. A ténylegesen átadott Széchenyi Kártyák száma már 156 ezer, és a kihelyezett hitel elérte a 965 milliárd forintot.

Eszerint a 150 ezredik Széchenyi Kártya és az első Agrár Széchenyi Kártya átadásakor tartott parlamenti központ ünnepség és az országjárás vége között eltelt három hét alatt 3 ezer vállalkozás igényelt Széchenyi Kártyát, ebből több mint ezren már át is vették a fizetési eszközt. A három hét alatt 12 milliárd forinttal több hitel került ki a gazdaság vérkeringésébe a Széchenyi Kártya révén – mondta Krisán László.

A vállalkozói kultúra fejlesztésében is fontos szerepet játszik a Széchenyi Kártya, hiszen indulásakor a magyar kisvállalkozói szektor 15,5 százaléka élt hitellel, most pedig már a 26,6 százalékuk dolgozik hitellel. Tíz év alatt a magyar vállalkozói kör elkezdett hitelben gondolkodni, gazdálkodni, ami nagy eredmények számít még akkor is, ha Európában a kisvállalkozók esetében 78 százalékot tesz ki ez az arány – hangsúlyozta Krisán László. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink