Közösségek pályázatát várják az Élelmiszer-lavina programba
Hatodik alkalommal indult el a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Élelmiszerlavina programja. Az önkormányzatok és civil szervezetek idén is több millió forint értékű zöldség vetőmagra pályázhatnak március 6-ig.
– Olyan tevékeny pályázókat várunk, akik vállalják, hogy a földjeiken szakmai felügyelettel a Syngenta által felajánlott értékes zöldség vetőmagból élelmiszernövényeket termelnek rászorulók aktív bevonásával, majd a terményeket odaadják a környéken élő hátrányos helyzetűeknek, időseknek, fogyatékkal élőknek – mondta Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke. – Az Élelmiszerlavina így tulajdonképpen hal helyett hálót biztosít a nehéz helyzetű embernek, másrészt visszavezetheti őket a munka világába.
A program fontos hozadéka a kézzelfogható segítségen túl az is, hogy a benne tevékenykedők megtanulhatják, hogy a saját kertjüket hogyan hasznosítsák, hangsúlyozta Cseh Balázs. Nagyon fontos lenne, hogy a jelenleg kihasználatlan kiskertekben ismét egészséges élelmiszernövények termesztésébe kezdjenek a családok, az Élelmiszerlavina ezt a célt is szolgálja.
– Cégünk kiemelten fontosnak tartja a társadalmi felelősségvállalást, s örömmel tölt el bennünket hogy az Élelmiszerlavina évről-évre mennyi nehéz helyzetű családnak ad segítséget – mondta Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója. – Az elmúlt esztendő minden szempontból rekordnak tekinthető: 2014-ben több mint 13 ezer nehéz sorsú emberen segített Élelmiszerlavina program.
A résztvevő 37 önkormányzat és civil szervezet földjein tavaly összesen csaknem 170 tonna egészséges élelmiszernövényt termesztettek, több mint ezer ember aktív bevonásával. Az Élelmiszerlavina története során már így több mint 100 ezer hátrányos helyzetű ember kapott segítséget ilyen módon.
A program jótékonysági nagykövete ebben az évben is Novodomszky Éva. A népszerű televíziós személyiség nemcsak közvetíti a program céljait, de személyesen részt vesz a munkákban és a megtermelt élelmiszerek, élelmiszeradományok szétosztásában is. Mint elmondta: a közösségi termelés révén megtanítja számukra az öngondoskodást, az egészséges zöldségek pedig kézzelfogható segítséget jelentenek a nehéz sorsú családoknak.
Kapcsolódó cikkeink
Már növekszik a debreceni retek és a búza a Nemzetközi Űrállomáson
Megindult a Debreceni Egyetem (DE) kutatóinak eljárásával kezelt retek és…
Tovább olvasom >A szőlőt sem kíméli a klímaváltozás, a hatásait azonban mérsékelni lehet a Syngenta szerint
A mintegy 58 ezer hektáron zajló szőlőtermesztés a termőterület csökkenése…
Tovább olvasom >Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése egy nemzetközi agrárvállalat szerint
Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat…
Tovább olvasom >További cikkeink
A fogyasztói tudatosságnak a pénztárca szab határokat
Egészséges, fenntartható és megfizethető alapanyagokat, élelmiszereket szeretnének a fogyasztók vásárolni,…
Tovább olvasom >Drága falatok – egyre mélyebben kell a pénztárcába nyúlni a húsért
Hiába őrzi népszerűségét a sertéshús a magyar fogyasztók körében, az…
Tovább olvasom >Globális minimumadó: Az amerikai vállalatcsoportok végleg kikerülhetnek a szabályozás alól
Az elmúlt időszakban a globális minimumadó kapcsán izgalmas fejlemények játszódtak…
Tovább olvasom >