Közös gondolkodás, azaz élelmiszerpazarlás európai szemmel
Az élelmiszerpazarlás csökkentésével kapcsolatos javaslatcsomagot állított össze az EU uniós állampolgárok bevonásával. A 23 pontos program megalkotásában két magyar állampolgár vett részt. Az élelmiszerpazarlás terén eddig elvégzett tagállami munka egyértelmű elismerése, hogy a Nébih Maradék nélkül programjának vezetőjét is felkérték, szakértőként vegyen részt a panel munkáját segítő öttagú Tudományos Bizottságban.
2022-ben indult az unió „Állampolgári Panel” elnevezésű kezdeményezése, amelynek célja, hogy bevonja az európai polgárokat a legégetőbb problémákat érintő egyeztetésekbe. Az első panel témája az élelmiszerpazarlás volt, amely jól mutatja a terület kiemelt fontosságát.
A panelbeszélgetésen való részvételre 150 európai polgárt kértek fel a 27 tagállamából – köztük természetesen magyarokat is –, akiket véletlenszerűen választottak ki
A csapat összeállításakor arra törekedtek, hogy az jól reprezentálja az unió lakosságának sokszínűségét lakóhely, nem, életkor, végzettség és gazdasági státusz tekintetében. Emellett külön kritérium volt, hogy a tagok legalább egyharmada 16 és 25 év közötti fiatal legyen. A 2 magyar paneltaggal, Nyika Eszterrel és Lajti Ágnessel készült interjú elérhető a Maradék nélkül program honlapján.
A panel munkáját segítő öttagú Tudományos Bizottságban való részvételre egy magyar szakembert, a Nébih Maradék nélkül programjának vezetőjét, dr. Kasza Gyulát is felkérték
A bizottság feladata a téma összefüggéseinek bemutatása, valamint a csoportmunkák során felmerülő kérdések objektív megválaszolása volt. Az EU-s állampolgárok által megfogalmazott 23 javaslat sorrendjét szavazással állították fel. Ezek a javaslatok rendkívül hasznosak lehetnek a nemzeti és helyi élelmiszerpazarlás-megelőzési programok szervezői számára is, valamint – az esemény egyik fő eredményeként – mindezeket az Európai Unió a jogalkotási és finanszírozási eljárásai során figyelembe fogja venni.
Nébih
Kapcsolódó cikkeink
Tejtermékrészlegeket ellenőrzött a Nébih
Kereskedelmi egységek tejtermékrészlegeit ellenőrizték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.…
Tovább olvasom >Élelmiszerboltok tejtermékrészlegén járt a Szupermenta
A Szupermenta programban ezúttal kereskedelmi egységek tejtermékrészlegeit ellenőrizték a Nemzeti…
Tovább olvasom >A beszállítói és beszerzői célok ugyanazok, de csatornánként mások a kihívások és tervek – Együtt okosodtunk (Business Days 2024 1. rész)
Keddtől a kiskereskedelem tudományában mélyedhettek el az FMCG-szabadegyetem hallgatói a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >Fenntartható csomagolás: fókuszban az újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság
A csomagolás az ellátási lánc egyik kulcseleme, ahol a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >