Közmunkásokat a kereskedelembe!

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 02. 03. 11:32

Február 1-jén indította el a Nemzetgazdasági Minisztérium a Közmunkából a versenyszférába című programot, amely révén a tervek szerint 20-25 ezren léphetnek át a közfoglalkoztatásból az elsődleges munkaerőpiacra – olvasható a napi.hu-n.

polc-

A közmunkások száma folyamatosan nő 2015. első első tizenegy hónapjában átlagos létszámuk 206 ezer főre nőtt az előző évi 179 ezerről. Az NGM-nek sem tetszik, hogy a közfoglalkoztatottak mindössze 11-13 százaléka képes kilépni a versenyszférába.

A minisztérium szerint a versenyszférában a kereskedelem az a terület, ahol a közfoglalkoztatottak a legkönnyebben el tudnak helyezkedni. Az ágazat széles körben biztosíthat munkalehetőséget – például bolti eladó, árufeltöltő, raktáros munkakörökben. Úgy tapasztalják, a kereskedelem területén már érezhető az érdeklődés a program iránt. A kormányzati választás nem meglepő, ha azt vesszük, hogy az ágazat, mintegy 500 ezer fős foglalkoztatotti létszámával a leginkább munkaerő-intenzív szektor idehaza.

Sem a munkaadói, sem a munkavállalói szervezetekkel nem egyeztetett az NGM a Közmunkából a versenyszférába program kapcsán. Az érintettek a sajtóból értesültek a tervekről – számolt be a napi.hu-nak Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke.
Az érdekképviseletek attól is tartanak, hogy az NGM új munkaerő-piaci programja ahhoz a tervezethez kapcsolódik, amely kötelezővé tenné a 400 négyzetméternél nagyobb áruházakban, hogy 70 négyzetméterenként egy eladót állítsanak a polcok mellé. E tervezet egyelőre Brüsszelben várakozik jóváhagyásra. (napi.hu, Kiss Gergely)

Kapcsolódó cikkeink