Közétkeztetők kézikönyve II.
A tavalyi év márciusában megjelent Közétkeztetők kézikönyve könyvsorozat októberben második kötettel bővült, amely a leggyakoribb ételallergiákban és ételintoleranciában alkalmazható speciális recepteket tartalmaz – különböző korcsoportokra kidolgozott anyaghányadokkal, összhangban a közétkeztetési rendelettel. Akárcsak az első rész megjelenésében, ebben is kiemelkedő szerepet játszott az Unilever Food Solutions, amely így lehetőséget kapott egy élelmezésvezetői fórummal egybekötött ünnepélyes könyvbemutató megrendezésére.
A bemutatón a szakma illetékes szervezeteinek vezetői méltatták a könyvet és készítőik munkáját. Kiemelték az élelmezésvezető kollégáknak a diétás közétkeztetés fejlesztésében, megújításában segítséget nyújtani próbáló kiadvány hiánypótló jellegét és annak gyakorlati értékét. A téma létjogosultságát az is bizonyítja, hogy a legutóbbi, 2017-es felmérés szerint az iskolák 72 százalékában vannak olyan gyermekek, akik orvos által igazolt betegség miatt szorulnak diétás étrendre.
A közétkeztetési rendelet hatósági ellenőrzése kapcsán elhangzott, hogy 2019-ben a kiemelt feladatok közé a kórházi étkeztetés, valamint a középiskolások étkeztetésének vizsgálata tartozott, beleértve az iskolai büfékínálat ellenőrzését is. A közétkeztetési konyhákon leggyakrabban feltárt hiányosságok jelentős részét a dolgozók feladatkörükben vétett hibák és hiányosságok okozzák, élelmiszer-biztonsági szabályokat nem ismerik. Ennek ellenére a minősítések az elmúlt pár évben javuló tendenciát mutatnak, mind a főző-, mind a tálalókonyhák körében. //
Kapcsolódó cikkeink
Forradalmi paradicsombetakarító robot a jövő üvegházi termesztéséért
A TTA-ISO bemutatta legújabb fejlesztését, egy teljesen automatizált paradicsombetakarító robotot…
Tovább olvasom >A fenntartható közétkeztetés áll a X. Közétkeztetési Szakácsverseny középpontjában
Tizedik alkalommal mérhetik össze tudásukat a Közétkeztetési Szakácsversenyen (KÖSZ) az…
Tovább olvasom >A téli szezonban is felelősségteljesen
A fogyasztók körében továbbra is népszerűek a téli szezonális piacok,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Több mint 1 millió vendég érkezett a magyarországi szállashelyekre
2025 februárjában tovább erősödött a magyar turizmus: több mint 1…
Tovább olvasom >Egy kutatás szerint érdemes Budapestre többször visszatérni
Kutatást készített a Danubius Hotels a budapesti szállodáikba látogató külföldi…
Tovább olvasom >Történelmi rekordot döntött tavaly a globális hotelipar
A gazdasági kihívások és a geopolitikai bizonytalanság ellenére rekordévet zárt…
Tovább olvasom >