Közétkeztetők kézikönyve II.
A tavalyi év márciusában megjelent Közétkeztetők kézikönyve könyvsorozat októberben második kötettel bővült, amely a leggyakoribb ételallergiákban és ételintoleranciában alkalmazható speciális recepteket tartalmaz – különböző korcsoportokra kidolgozott anyaghányadokkal, összhangban a közétkeztetési rendelettel. Akárcsak az első rész megjelenésében, ebben is kiemelkedő szerepet játszott az Unilever Food Solutions, amely így lehetőséget kapott egy élelmezésvezetői fórummal egybekötött ünnepélyes könyvbemutató megrendezésére.
A bemutatón a szakma illetékes szervezeteinek vezetői méltatták a könyvet és készítőik munkáját. Kiemelték az élelmezésvezető kollégáknak a diétás közétkeztetés fejlesztésében, megújításában segítséget nyújtani próbáló kiadvány hiánypótló jellegét és annak gyakorlati értékét. A téma létjogosultságát az is bizonyítja, hogy a legutóbbi, 2017-es felmérés szerint az iskolák 72 százalékában vannak olyan gyermekek, akik orvos által igazolt betegség miatt szorulnak diétás étrendre.
A közétkeztetési rendelet hatósági ellenőrzése kapcsán elhangzott, hogy 2019-ben a kiemelt feladatok közé a kórházi étkeztetés, valamint a középiskolások étkeztetésének vizsgálata tartozott, beleértve az iskolai büfékínálat ellenőrzését is. A közétkeztetési konyhákon leggyakrabban feltárt hiányosságok jelentős részét a dolgozók feladatkörükben vétett hibák és hiányosságok okozzák, élelmiszer-biztonsági szabályokat nem ismerik. Ennek ellenére a minősítések az elmúlt pár évben javuló tendenciát mutatnak, mind a főző-, mind a tálalókonyhák körében. //
Kapcsolódó cikkeink
A téli szezonban is felelősségteljesen
A fogyasztók körében továbbra is népszerűek a téli szezonális piacok,…
Tovább olvasom >Bioforradalmat sürgetnek a szakemberek a közétkeztetésben
Minden adott ahhoz, hogy az itthon termelt, értékes bioélelmiszerek bekerüljenek…
Tovább olvasom >A HoReCa-piac kihívásai nem múlnak, csak változnak – Együtt okosodtunk (Business Days 2024 1. rész)
Közel 1100 „diák” iratkozott be az FMCG Szabadegyetemre, hogy szeptember…
Tovább olvasom >További cikkeink
Újabb rekordévet zártak a magyar turisták Horvátországban
A harmadik éve tartó emelkedő ütemnek megfelelően 2024-ben újabb rekordévet…
Tovább olvasom >A Samsung AI Hybrid Cooling technológiával rendelkező hűtőszekrényeket mutat be a CES 2025 kiállításon
A Samsung a CES® 2025 kiállításon mutatja be legújabb, AI…
Tovább olvasom >MBH gyorselemzés: Jelentősen erősödhet idén az idegenforgalom
Tovább erősödött a turizmus 2024. január–novemberben: a belföldi vendégek által…
Tovább olvasom >