Középtávon nőni fog az unió sertés- és baromfihús-termelése, illetve –fogyasztása
Európa-szerte a sertéshús a legnépszerűbb húsféleség, Kelet-Közép-Európában tavaly 46 kilogramm volt az átlagfogyasztás.
Az Európai Bizottság szakértői szerint a következő hétéves
időszakban tovább nő a húsfogyasztás, s ez az árakat is egyre feljebb hajtja
majd. Magyarországon várhatóan 30 százalék körüli mértékben növelik átadási
áraikat a húsipari cégek a következő hónapokban.
Az európai bizottsági előrejelzés szerint az unión belül
egyre intenzívebbé válik a sertéshús-kereskedelem, ugyanakkor a blokkon kívülre
irányuló export – az alacsonyabb termelési költségű országok versenye és az
euró ereje miatt – fokozatosan visszaesik.
A baromfiszektor termelése még nagyobb arányban nőhet 2014-ig, mint a
sertéságazaté. A nagy vesztes a marhahús lesz – jósolja a bizottság, a marhahús
termelés 2014-ig bő félmillió tonnával, 7,6 millió tonnára csökkenhet, az egy
főre jutó fogyasztás pedig 17,3-ről 16,6 kilogrammra. Ettől függetlenül német
elemzők a marhahúspiacon is áremelkedést jósolnak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megjelent a Trade magazin 2024/12-2025/1. száma
A digitális verzió ezúttal is bővített formában, 192 oldalon jelent meg. Alább, a levél alján…
Tovább olvasom >Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >Régiók harca: ezek a legnépszerűbb ételek a magyarok szerint
Mexikói ételekből az országos átlag ötszöröse fogy Debrecenben, míg Szeged…
Tovább olvasom >