Középtávon nőni fog az unió sertés- és baromfihús-termelése, illetve –fogyasztása
Európa-szerte a sertéshús a legnépszerűbb húsféleség, Kelet-Közép-Európában tavaly 46 kilogramm volt az átlagfogyasztás.
Az Európai Bizottság szakértői szerint a következő hétéves
időszakban tovább nő a húsfogyasztás, s ez az árakat is egyre feljebb hajtja
majd. Magyarországon várhatóan 30 százalék körüli mértékben növelik átadási
áraikat a húsipari cégek a következő hónapokban.
Az európai bizottsági előrejelzés szerint az unión belül
egyre intenzívebbé válik a sertéshús-kereskedelem, ugyanakkor a blokkon kívülre
irányuló export – az alacsonyabb termelési költségű országok versenye és az
euró ereje miatt – fokozatosan visszaesik.
A baromfiszektor termelése még nagyobb arányban nőhet 2014-ig, mint a
sertéságazaté. A nagy vesztes a marhahús lesz – jósolja a bizottság, a marhahús
termelés 2014-ig bő félmillió tonnával, 7,6 millió tonnára csökkenhet, az egy
főre jutó fogyasztás pedig 17,3-ről 16,6 kilogrammra. Ettől függetlenül német
elemzők a marhahúspiacon is áremelkedést jósolnak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Romló, de a nemzetgazdasági átlagnál jobb konjunktúra a turizmusban
2025. júniusban a turisztikai cégek 70%-a szolgáltatási árainak növekedéséről számolt…
Tovább olvasom >A vegánok gyakrabban vásárolnak élelmiszert, mint a húsfogyasztók
A vegánok és vegetáriánusok lényegesen gyakrabban járnak élelmiszert vásárolni, mint…
Tovább olvasom >Leépít a Nestlé csehországi gyárában
Nyolcvan munkahelyet szüntet meg a Nestlé a csehországi Krupka városában…
Tovább olvasom >