Középpontban az M2M

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 05. 11. 08:44

A 42 főt foglalkoztató Famíliatészta Kft.-nél egy személyben látja el a rendszergazdai, szoftverüzemeltetői és szoftverfejlesztői feladatokat Varga Sándor, aki egyszerűen az informatikus címet viseli.

Pénzugy_POT_opt

– A magyar IT-piacon milyen trendet vagy technológiát fedezett fel, melyet Ön szerint érdemes figyelemmel kísérni?

– Az M2M (Machine-­to-Machine) technológia egyre több területen terjed, innovációs hívószó lett, holott nem új keletű dologról van szó, csupán a mobilkommunikációs infrastruktúra fejlődésével egyre szélesebb körben alkalmazható alacsony beruházási és üzemelési költségek mellett. Egy teljes körű, hatékony vállalatirányítási rendszernek egyik alappillére a gépek közötti kommunikáció, továbbá jelentős adminisztrációs terhet lehet levenni egy cég válláról a manuális adatbeviteli, adatfeldolgozási folyamatok gépesítésével.

– Mint informatikus, mi az a szakmai kérdés, ami foglalkoztatja a mindennapokban?

– A biztonság kérdésköre, ami a leginkább nyugtalanít, és az egész IT-szektor Achilles-­sarkának tartom. Lehet biztonsági intézkedéseket tenni, phishing­leveleket szűrni, jelszavakra, portokra, biztonsági frissítésekre figyelni, amikor merevlemez firmware-be gyártás során elhelyezett kémszoftverekről szóló hírekről hallunk. Ha az emberek elvesztik a bizalmat az IT-rendszerek iránt, a jövőben nem tartom kizártnak, hogy a kényes adatok a felhő helyett visszakerülnek a kockás füzetbe.

– Mi a véleménye, mi a feladata az IT-nek a cégen belül?

– Olyan IT-­eszközökkel, megoldásokkal kell ellátnia a céget, amelyek segítik, leegyszerűsítik a munkafolyamatokat, csökkentik az adminisztrációs terheket. Ezeket egy megbízható, gyors, átlátható és rugalmas rendszerbe kell beillesztenie. Ehhez feltétlenül szükséges a szoros együttműködés minden területtel, a munkafolyamatok mélyreható vizsgálata.

– Milyen fontos IT-fejlesztésen vannak túl?

– Az M2M kapcsán is említhető: nemrég üzemeltük be flottakövető rendszerünket, és sikeresen lezárult a mobil számlázó PDA-eszközök szoftverének fejlesztése. Akad még pár fekete folt, szigetrendszer a cégnél, melyeket a jövőben a vállalatirányítási rendszer szerves részeként szeretnénk kezelni.

Kapcsolódó cikkeink