Közép-európai gasztronómiai szövetség alakult Gödöllőn
A gödöllői Szent István Egyetemen megalakult a Közép-európai Gasztronómiai és Sommelier Egyesület (Central European Gastronomy and Sommelier Association), amely fő célkitűzéseként a térség átfogó gasztronómiai és kulturális örökségeinek megőrzését és terjesztését határozta meg.
A szervezet további céljai között szerepel a kiváló gasztronómiai termékek és italok népszerűsítése a csatlakozó közép-európai országokban, a termékek részére szélesebb körű piaci bemutatkozási lehetőség biztosítása, valamint a tagok és pártoló tagok összefogásával a gasztronómiai kultúra fejlesztése, a közönség minőségi, kulturált étel- és italfogyasztásának népszerűsítése – áll az egyesület MTI-hez eljuttatott közleményében.
Ezeket a célkitűzéseket szakmai fórumok, közönségtalálkozók, termékbemutatók szervezésével kívánják megvalósítani, amelyek alkalmat teremtenek majd az országok egymás közötti bemutatkozására, a szakmai és gazdasági fejlődés elősegítésére is.
A létrejött gasztronómiai szervezet tizenöt tagozatot foglal magába, köztük a bor és sommelier szekciót, a sajt- és tejtermék-, sör-, kávé és tea, pálinka és párlatok, víz és üdítőipari termékek, étterem és vendéglátás, édesipari termékek, hús és tojás szekciót, a halkészítmények, zöldség és gyümölcs, alapélelmiszerek, biotermék szekciókat, valamint külön tagozat foglalkozik a kereskedelemmel és a médiamegjelenéssel is.
A létrejött szervezet elnökének Slezsák Zoltánt, a Magyar Sommelier Szövetség elnökét választották az alakuló ülésen résztvevők. A magyar képviselőkön túl Horvátországot, Szlovákiát, Romániát, Szerbiát, Szlovéniát, Kárpátalját összesen 30 elismert cégvezetőkből és szakemberekből álló alapító tag képviselte. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Spárgaszezon indul Magyarországon: exportnagyhatalom vagy gasztronómiai lehetőség?
Miközben Nyugat-Európában tavaszi csemegeként ünneplik, itthon még mindig csak szűk…
Tovább olvasom >HNT: hamarabb érnek tudatos borfogyasztóvá a mai fiatal felnőttek
Az elmúlt két évben jelentősen nőtt az alkalmi borfogyasztók aránya…
Tovább olvasom >Top 10 légitársaság, ahol a fedélzeti étkezés gasztronómiai élmény – Íme, a Food & Wine rangsora
A „repülős kaja” kifejezés sokáig egyet jelentett a középszerűség szinonimájával,…
Tovább olvasom >További cikkeink
VisitBalaton365 desztinációmenedzsment-iroda nyílt Keszthelyen
Szükség van a Balatonnál a térség egészét, gazdaságát is érintő…
Tovább olvasom >800 kiló cukorszív – A nap képe
A tavalyi Berlini Művészeti Héten felállított „Nyitott szív” egy 3,5…
Tovább olvasom >