Közép-európai fürdők szakvásárát tartják Hévízen

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 10. 02. 10:55

A közép-európai térség gyógy- és wellnessfürdőinek szakvásárát, illetve üzleti találkozót tartanak ezekben a napokban Hévízen, ahol a rendezvényt kísérő pénteki sajtótájékoztatón elhangzott: a vendégkör átrendeződésének köszönhetően csak kismértékű visszaesés tapasztalható a város turizmusában.

heviz

Papp Gábor polgármester egyebek közt arról beszélt: Hévíz az utóbbi években arra törekszik, hogy több lábon álljon, ezért a meglévő piacok erősítése mellett újak megszerzésére is törekszenek. Ennek köszönhető, hogy az orosz vendégek tavaly óta tapasztalható elmaradása ellenére Hévíz meg tudta őrizni a leglátogatottabb vidéki város pozícióját, így a kevesebb orosz vendéget ellentételezte az erősödő belföldi vendégkör és a növekvő számú cseh, szlovák, lengyel és szlovén turista.

Horváth Orsolya, a Hévíz TDM Egyesület elnöke ezt azzal egészítette ki: az év első hét hónapjában 40 százalékkal kevesebb orosz turista érkezett Hévízre, de a város vendégeinek száma csupán 5 százalékkal csökkent.

Mint mondta: július végéig 569 ezer vendégéjszakát regisztráltak Hévízen az önkormányzathoz befolyt idegenforgalmi adó alapján.

Kitért arra is, hogy más országokhoz vagy fürdővárosokhoz képest Hévíz szerencsésnek mondható, mert a csökkenő számú orosz turistát érzékelve a város, a fürdő és a szolgáltatók már tavaly óta összefogással erősítik más piacaikat. A hagyományosan erős német, osztrák és svájci vendégkör mellett közel 10 százalékkal nőtt a belföldi turisták száma, de például Csehországból csak júliusban több mint 70 százalékos volt a növekedés a tavalyi júliushoz képest.

A SPA-CE elnevezésű, szlovén kezdeményezésre hét évvel ezelőtt indult fürdős szakvásárról Iztok Altbauer, a Szlovén Fürdővárosok Szövetségének elnöke elmondta: a fürdőturizmus a legerőteljesebb turisztikai termék Közép-Európában. A mostani szakvásárra 50 országból hívtak potenciális “vevőket”, akiknek Magyarország, Szlovénia, Csehország, Szlovákia és Horvátország 23 gyógy- és wellnessfürdőjét mutatják be.

Ksenija Skrilec, Szlovénia magyarországi nagykövete egyebek mellett azt fejtette ki, hogy a víz minden formájában fontos szerepet tölt be Szlovénia turisztikai kínálatában. Hozzátette, hogy a közép-európai országok fürdői nem versenytársai, inkább kiegészítői egymásnak, ezért főként a távolabbi piacok számára összefogva lehet szélesebb kínálatot nyújtani. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink