Közép-és kelet-európai háztartások – lassan talán javul a helyzet

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 01. 21. 00:03

A közép- és kelet-európai háztartások jövedelmét évekig stabil növekedés jellemezte, ám a közelmúltban a fogyasztói bizalom csökkenése és a vásárlói szokások megváltozása figyelhető meg az UniCredit Csoport CEE Banking Division szerint.

Az alacsonyabb fogyasztás és adósságszint nagyobb megtakarítási hajlandóságot eredményez: a kiábrándító jövedelmi mutatók ellenére a háztartások nettó pénzügyi megtakarításai a 2008-as mélypontról 2009-ben felfelé mozdultak el. Ebben szerepet játszott a tőkepiac teljesítményéből és a megtakarítások magasabb jövedeleméből eredő pozitív hatás is.
A jelenlegi helyzetben a háztartások hitelfelvételének növekedési üteme várhatóan csak lassan javul, a hitelkeresletre, illetve hitelkínálatra nehezedő nyomás következtében. A hitelminőség továbbra is nagy kihívás marad.
A közép- és kelet-európai háztartások pénzügyi helyzete a korábbi évekhez képest nem ígérkezik könnyűnek, de számos tényező – köztük a bankok intézkedései ügyfeleik nehéz pénzügyi helyzetének enyhítésére és a növekvő megtakarítási ráta – segített az egyéneknek és a családoknak a veszteségek mérséklésében. A háztartások jellemzően 2010-ben is nehézségekkel küzdenek majd, és ez eltart a gazdaság talpra állásának erőteljes beindulásáig – írja a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink