Közeledő élelmiszerválság

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 07. 01. 15:37

A népességnövekedés és az étkezési szokások változása miatt az elkövetkező néhány évtized jelentős kihívás elé állítja a világ agráriumát. A K&H Bank júniusi Agrár Klubjában a szektor hazai szakemberei keresték a válaszokat az élelmezés sürgető kérdéseire.

– 2050-ig a világnépesség mintegy 30%-kal, az élelmiszer iránti kereslet viszont 70%-kal fog nőni, miközben a mezőgazdasági termőterületet már nem tudjuk érdemben növelni. Jogosan merül fel a kérdés, hogy képesek leszünk-e a rendelkezésre álló szűkülő erőforrásokból 9 milliárd ember növekvő élelmiszerigényét biztosítani? – nevezte meg a problémát Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési főosztályvezetője.

A válság összetett. A népességnövekedés mellett az átalakult étkezési szokások is markánsan befolyásolják az élelmiszer-előállítás jövőjét, ahogy azt dr. Popp József, a Debreceni Egyetem professzora ismertette:

– A következő évtizedekben jelentős étrendváltozás fog bekövetkezni a magas hozzáadott értékű élelmiszerek javára. Erőteljes növekedés várható a hús és a tejtermékek fogyasztásában. Ez maga után vonja, hogy a takarmány előállítására felhasznált földigény is jelentősen megnő.

Megoldást egyrészt a baromfi- és halhús-előállítás növelése jelentene, minimalizálva az élősúlyra jutó takarmányfelhasználást, másrészt egy átfogó élelmiszer-politika, mely biztosítaná a megtermelt élelmiszerek arányos elosztását. //

 

Kapcsolódó cikkeink