Közel három százalékos lehet a gazdasági növekedés idén Magyarországon

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 07. 09. 12:05

Megközelítheti a három százalékot a magyar gazdasági növekedés idén, amely jelentősen meghaladja majd az eurózóna 1,1 százalékos GDP-bővülésének átlagát. A hazai fellendülés alapját egyebek mellett a fogyasztói bizalom erősödése, a kedvező monetáris politika és a csökkenő közüzemi díjak adhatják – derül ki az EY legfrissebb negyedéves Eurózóna Előrejelzéséből.

bolt-polc

„Az EY jelentéséből egyértelműen kiderül, hogy a válság éveit követően idén már egyértelmű növekedésre számíthatunk az eurózónában és az egész Európai Unióban. Különösen jó hír, hogy a magyar gazdaság az eurózónát lényegesen meghaladó mértékben, közel három százalékkal bővülhet idén. A hazai fellendülés alapját elsősorban a fogyasztói bizalom erősödése, a növekedési hitelprogram, a csökkenő közüzemi díjak, a növekedést támogató monetáris politika és az uniós támogatások biztosítják. A továbbra is visszafogott külföldi kereslet és a gyenge forint azonban lassíthatja a bővülést” – mondta Havas István az EY vezérigazgatója.

Az idei 2,9 százalékos GDP-növekedést követően a magyar gazdaság bővülése a következő években is tartósan 2 százalék körül alakul majd. Az élénkülés mértéke megfelel a régiós trendeknek, de lényegesen meghaladja a nyugat-európai országok növekedési ütemét – derül ki az EY negyedéves gyorsjelentéséből.

Az EY tanulmánya szerint lassú, de biztos fellendülés kezdődött el az eurózóna gazdaságban. Az idei 1,1 százalékos GDP-bővülést követően jövőre 1,5 százalékos az azt követő hároméves időszakban pedig átlagosan 1,6 százalékos növekedéssel lehet számolni a valutaunióban.

A legnagyobb mértékű, 2,2 százalékos bővülésre a kommunikációs szektorban lehet számítani idén. Ezt követi a feldolgozóipar 1,9 és az építőipar 1,8 százalékos felfutással. Ezzel párhuzamosan az export is folyamatosan bővül: idén 3,5 százalékkal, jövőre 3,8 százalékkal növekedhet a kivitel az eurózónában.

Az EY Eurózóna Előrejelzése szerint az export bővülése mellett a fogyasztás élénkülése is segíti a gazdasági növekedést idén a valutaunióban. Azonban még mindig komoly problémát jelent, hogy továbbra is jelentős különbségek vannak az egyes tagállamok gazdasági teljesítménye között. A növekedést ráadásul a rendkívül alacsony infláció, illetve esetleges defláció is visszafoghatja – derül ki a jelentésből.

Kapcsolódó cikkeink