Közel a 135 ezerhez az MKB Széchenyi Pihenőkártya

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 09. 11. 10:20

Egyre közkedveltebb a Széchenyi Pihenőkártya: szeptemberben már közel a 135 000 munkavállaló birtokolt MKB SZÉP kártyát. Több mint 5 000 munkáltató él a népszerű béren kívüli juttatás lehetőségével, amelyet országszerte több mint 16 ezer szolgáltatási helyen fogadnak el.

MKB-szepA SZÉP kártya rövid idő alatt az egyik leggyakrabban választott béren kívüli juttatási formává vált: az MKB SZÉP Kártyákra a munkáltatók a 28,5 milliárd forintot meghaladó összeget utaltak a 2011-es indulás óta, ebből összességében közel 24,1 milliárd jutott vissza a gazdaságba. Csak az idén már több mint 8 milliárdot használtak fel a kártyabirtokosok – közölte Lehoczky László, az MKB Nyugdíjpénztárt és Egészségpénztárt Kiszolgáló Kft. ügyvezető igazgatója.

A munkáltatók szimpátiáját egyaránt erősíti a kedvezményes adózás mellett (35,7%) az egyszerű ügyvitel, valamint a nagyfokú rugalmasság. Mivel a SZÉP kártyára nem rendszeresen és visszamenőlegesen is adható juttatás, ennek ütemezése a bevételekhez igazítható, mi több: a cégek akár az év utolsó napjaiban, egyszerre is átutalhatják dolgozóinak a támogatást, akár a maximálisan adható 450 ezer forintot. Mindennek nincs többletköltsége, a juttatásból sincs levonás, a dolgozó pedig ingyenes kapja és használhatja a SZÉP Kártyát.

Lehoczky László szerint 2014-ben már jól megmutatkozik, hogy az MKB SZÉP Kártya birtokosai tudatosan, szabadidős szokásaiknak, illetve a pihenést szolgáló terveiknek megfelelően választják ki, hogy a három alszámla közül melyikre kérik az elkölthető pénzüket. Tisztában vannak azzal, hogy hogy az alszámlák között nincs mód utólagos átcsoportosításra, a mérlegeléskor pedig figyelembe veszik, hogy a szálláshelyeken, illetve a gyógy- és strandfürdő szolgáltatásokért mindhárom alszámláról fizethetnek.

A felhasználásban – az előző évekhez hasonlóan – változatlanul a vendéglátás viszi a prímet 65 százalékkal, megelőzve a 21 százalékban választott szálláshelyet, valamint a 14 százalékot elérő szabadidő alszámlát. A felhasználás hónapok közötti megoszlása – s ez is a SZÉP kártya általános elterjedtségét, széleskörű felhasználhatóságát bizonyítja – egyenletesebb lett. Az év első hónapjaiban bővült a használat, különösen májusban, ez utóbbi a lejáró összegek felhasználásával is összefüggésben lehet.

Hosszabb távon a SZÉP Kártya felhasználási statisztikája vélhetően szorosan követni fogja a családok napi életét jelentősen befolyásoló olyan adottságokat is, mint az iskolaszünet, a hosszú hétvégék pontos időpontja, mert ekkor egyértelműen kimutatható a SZÉP Kártya-felhasználás megugrása. Ezért az évek között a havi statisztikai adatok összehasonlításában ezt is majd figyelembe kell venni.

Az MKB SZÉP Kártyák adatai szerint a felhasználás területi megoszlása is jól követi az évszakokat, a pihenési szokásokat. Idén például januárban Budapest-Közép-Dunavidéki Régió súlya a felhasználásban közel 50 % volt, ez az üdülési szezon csúcsára 25 %-ra esett vissza, ezzel párhuzamosan a Balatoni régió súlya a januári 6-ról 25 százalékra emelkedett augusztusban.

Lehoczky László az év végére a SZÉP Kártyára utalt összegek és a SZÉP Kártyás költések tekintetében egyaránt a 2013-as számok meghaladását, új rekordok elérését prognosztizálja.

Kapcsolódó cikkeink