Közel 6 milliárd forintos uniós támogatásból fejlődhet a hazai logisztika

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 06. 02. 11:32

Közel 6 milliárd forint értékben nyert uniós támogatást 15 vállalkozás a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) keretében meghirdetett Logisztikai központok és szolgáltatások fejlesztése című pályázaton – közölte Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár az MTI-vel.

raktar

Tájékoztatása szerint a fejlesztések összértéke megközelíti a 16 milliárd forintot, a projekteket jellemzően 30-50 százalékos támogatási intenzitás mellett valósíthatják meg a kedvezményezettek. A célterülettől függően elnyerhető összeg 25 millió és egy milliárd forint között volt.

Az államtitkár kiemelte, hogy a pályázati felhívás célja a környezetvédelmi szempontból kiemelt szerepet játszó intermodális (szállítási módokat összekapcsoló) logisztikai központok fejlesztése, illetve a regionális logisztikai központok esetében a csomóponti infrastruktúra fejlesztése.

Rákossy Balázs elmondta: a regionális logisztikai központok fejlesztésével, illetve mindenekelőtt az általuk nyújtott komplex logisztikai szolgáltatások számának bővítésével és minőségének javításával a kormányzat azt szeretné elérni, hogy javuljon a kis- és középvállalkozások (KKV) versenyképessége. Fontos szempontvolt az is, hogy magas hozzáadott értékű szolgáltatásokhoz juthasson a Magyarországon áthaladó nemzetközi áruforgalmazás.

A pályázat támogatja az eszközbeszerzést, az infrastrukturális és ingatlan beruházást, valamint az információs technológia fejlesztést. A támogatásból beszerezhetnek a kedvezményezettek térinformatikai rendszereket, árukövető és árumozgást feldolgozó és nyilvántartó rendszereket, korszerű, NFC (Near Field Communication) technológián alapuló logisztikai alkalmazásokat többek között.

Az államtitkár kiemelte: a konstrukciót a 2011-es meghirdetése óta folyamatosan nagy érdeklődés övezte. A 2007-2013-as programozási időszakban a GOP 3-as, azaz Üzleti környezet elnevezésű prioritásán belül ez volt az egyik legsikeresebb és legvonzóbb kiírás. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink