Közel 20 ezer darab italos kartondobozt gyűjtöttek az állatkerti látogatók

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 09. 14. 00:00

Több mint 1500 gyerek látogatott el üres tejes és gyümölcsleves dobozokért cserébe ingyen a Fővárosi Állat- és Növénykertbe a Vidám Doboznapokon.

Az előzetes várakozásokat felülmúló sikerrel zárult az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés Vidám Doboznapok elnevezésű akciója. A rendhagyó környezetvédelmi kezdeményezés keretében 1545 kisgyerek látogathatta meg a Fővárosi Állat-és Növénykert lakóit mindössze 10 darab kiürült tejes, vagy gyümölcsleves italos kartondobozért cserébe. A környezettudatosságot és a szelektív hulladékgyűjtését ingyenes állatkerti gyermekbelépővel jutalmazó akció keretében közel 20.000 darab italos kartondoboz gyűlt össze, amelyet az FKF Zrt. munkatársai szállították el. Ezek az italos kartondobozok papírgyárba kerülnek, ahol az újrahasznosítást követően konyhai papírtörlő, iskolai füzet vagy akár hullámkarton készülhet belőlük.
„Majdnem 20.000 darab italos kartondobozt hoztak az állatkerthez azok a gyerekek, akik tudták, hogy a hulladék érték, ebben az esetben pedig 10 üres doboz pont egy állatkerti belépőt ér. Több mint 650, a hulladékot szelektíven gyűjtő család 1.545 gyereke vett részt akciónkban, közel 700 kilogrammnyi italos kartondobozt gyűjtve össze. Az így összegyűjtött, minimum 75 százalékban papírból készülő csomagolóanyag a látogatóknak köszönhetően nem a szeméttelepeken foglalja majd a helyet, hanem papírgyárba kerül, ahol például 2.100 darab iskolai füzet gyártásához elegendő papír készül belőle” – nyilatkozta Baka Éva, az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés igazgatója.
Hazánkban ma már közel 350 településen, összesen több mint 4 millió lakosnak van lehetősége arra, hogy az otthonában keletkezett italos karton doboz hulladékot szelektíven gyűjtse, mégis 100-ból csak 14 kerül a vissza a szelektív gyűjtőedényekbe. A Vidám Doboznapok és a hozzá hasonló programok célja az, hogy kézzel foghatóvá tegyék a tényt: a hulladék érték, a szelektív hulladékgyűjtés révén megvalósuló újrahasznosítás elengedhetetlen környezetünk megóvásához.
Egy átlagos méretű fenyőfából 5.300 darab italos kartondobozt lehet készíteni. Szelektíven gyűjtve, majd újrahasznosítva, az ebből a dobozmennyiségből nyert újra-papírból, mintegy 700 db füzet készíthető, amely további fákat menthet meg a kivágástól.
Budapesten ezt a csomagolóanyagot a kék (papír) hulladékgyűjtőkbe kell dobni.
Kapcsolódó cikkeink