Közel 2 millió tonna élelmiszerfelesleget termelünk évente
Magyarországon évente közel 2 millió tonna élelmiszert dobunk ki. Az Élelmiszerbank célja, hogy a felesleggé váló élelmiszert megmentse és eljuttassa a nélkülözőkhöz.
Az egyesület 2015 év végén indult kezdeményezése keretében a vidéki városokban keletkező feleslegek mentését helyezte fókuszba. Az Élelmiszerbank helyi partnerei 8 városban keresnek olyan élelmiszer gyártó és kereskedő cégeket, termelőket, pékségeket, boltokat, akik megsemmisítés helyett szívesen adnák el-nem-adható, megmaradt termékeiket rászorulóknak.
Az élelmiszerpazarlás egész Európában súlyos méreteket ölt. Magyarországon közel 2 millió tonna élelmiszert dobnak ki a magyarok évente. Az Élelmiszerbank tapasztalatai szerint gyakorlatilag nincs olyan élelmiszerlánc vállalkozás, amelynél valamilyen rendszerességgel ne keletkezne élelmiszerhulladék.
A kérdés ma már nem az, hogy a cégek dobnak-e ki élelmiszert, hanem az, hajlandóak-e ezt kis erőfeszítéssel megmenteni és rászorulóknak eljuttatni.
Számos hazai élelmiszerlánc vállalkozásnak ez már napi rutin – ez is bizonyítja, hogy az eddig kidobott élelmiszer megmentése és rászorulókhoz való eljuttatása lehetséges, sőt, könnyű, teljesen legális, biztonságos – és a résztvevő cégeknek is – nagy örömöt adó gyakorlat.
Az élelmiszermentés kiterjesztését segíti az Élelmiszerbank új, NCTA által támogatott projektje, amelyben 8 város összesen több mint 70 karitatív szervezete vesz részt. E szervezeteket készítette fel az Élelmiszerbank a feleslegek megmentésére.
Az Élelmiszerbank 10 éves hazai működése alatt rengeteg tudás és tapasztalat gyűlt össze az élelmiszerfeleslegek felkutatása, átvétele és kiosztása kapcsán. Ezt a tudást és tapasztalatot adják át a városok kiválasztott karitatív szervezetei számára, hogy ezekben a városokban is beindulhasson a helyi élelmiszermentés.
A projektben résztvevő városok, ahol együttműködő élelmiszerlánc cégeket (termelőket, gyártókat, boltokat, kereskedőket, pékségeket, piacokat stb.) keresnek:
• Békéscsaba,
• Debrecen,
• Miskolc,
• Nyíregyháza,
• Pécs,
• Szeged,
• Szolnok és
• Budapest
Az Élelmiszerbank a felsorolt városokban és környékükön keresi azokat a boltokat, termelőket, gyártókat, piacokat, amelyek nyitottak a változásra, hogy a megmaradt, még fogyasztható élelmiszer a megsemmisítés helyett jó helyre kerüljön. Ha Ön élelmiszeres cégnél dolgozik és szívesen csatlakozik a projekthez, szívesen segítené helyi közösségének, lakóhelyének rászorulóit, keresse az Élelmiszerbankot itt:
http://elelmiszerbank.hu/hu/projektjeink/helyi_elelmiszermento_halozatok_kiepitese/partnereket_keresunk.html#.VrHXltLhCM_
Az Élelmiszerbank a részt vevő, rászorulókat segítő szervezeteket képzésekkel, mentorálással, mintaanyagokkal tették képessé az élelmiszerfeleslegek felkutatására, átvételére és kiosztására.
A képzés kiterjedt többek között arra, hogy milyen élelmiszereket lehet megmenteni és hogyan, milyen dokumentáció szükséges ehhez, mik a kapcsolódó élelmiszerbiztonsági teendők, hogyan lehet az élelmiszert legjobban kiosztani.
A résztvevő szervezetek igen változatos profillal rendelkeznek: hajléktalanokkal, mélyszegénységben élőkkel, szenvedélybetegekkel, mozgáskorlátozottakkal, vagy valamilyen szempontból marginális helyzetbe került emberekkel dolgoznak.
Az élelmiszerosztás legtöbbüknél a tevékenységüket kiegészítő igen fontos munka, hiszen a tapasztalatok szerint az élelmiszerosztás jól támogatja és erősíti a hatását az egyéb szociális tevékenységeknek (pl. mentálhigiéniás tanácsadást, munkakeresést). Így a résztvevő karitatív szervezetek ellátottjainak nagy esélye nyílik életminőségük javítására.
Az NCTA által támogatott projekt céljai:
• A helyi élelmiszeradományozás elindítása a 8 városban, az élelmiszerlánc szereplőinek összekötése a résztvevő, felkészített karitatív szervezetekkel és a feleslegek átvételének elindítása.
• Hosszú távon minden nagyobb városban hasonló ételmentő hálózatok létrehozása
• A helyi, rászorultakat segítő szervezetek eredményességének növelése
• A helyi élelmiszerlánc cégek és a karitatív szervezetek közötti kapcsolatok erősítése
• Az élelmiszeradományra váró rászorulók számának csökkentése
• A hulladékká váló élelmiszer mennyiségének és az ebből adódó környezetterhelés csökkentése
• Hozzájárulás a civil szervezetek kapacitásának megerősítéséhez egy olyan tevékenység (az élelmiszeradomány gyűjtés és kiosztás) hozzáadásával mindennapi életükhöz, amely komoly értéket hoz létre mind szociális téren, mint a fenntarthatóság terén
Kapcsolódó cikkeink
Magyar ételpazarlási körkép a Munchcsal
A Munch sajtóeseményt tartott „Miért menő az ételmentés?” címmel, amelyen…
Tovább olvasom >Ünnepi vacsora négy személyre egy csomagban
November 15. és 17. között 150 Tesco áruházban gyűjtik a…
Tovább olvasom >Mesterséges intelligenciával csökkenti az élelmiszer-pazarlást a Carrefour Belgiumban
A Carrefournak nap mint nap 40 000 lejáratközeli árucikket kell…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >Decemberben alig változott a GKI konjunktúraindexe
A GKI Gazdaságkutató Zrt.– az EU támogatásával –felmérése szerint decemberben…
Tovább olvasom >Ünnepi fogások: bacon kuglóf, baconos sajttorta és szilveszteri kandírozott virslifalatkák
Sokszor egy-egy szokatlanabb hozzávaló, vagy akár maga a tálalás is…
Tovább olvasom >