Közel 2 millió tonna élelmiszerfelesleget termelünk évente

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 02. 05. 11:19

Magyarországon évente közel 2 millió tonna élelmiszert dobunk ki. Az Élelmiszerbank célja, hogy a felesleggé váló élelmiszert megmentse és eljuttassa a nélkülözőkhöz.

elelmiszerbank

Az egyesület 2015 év végén indult kezdeményezése keretében a vidéki városokban keletkező feleslegek mentését helyezte fókuszba. Az Élelmiszerbank helyi partnerei 8 városban keresnek olyan élelmiszer gyártó és kereskedő cégeket, termelőket, pékségeket, boltokat, akik megsemmisítés helyett szívesen adnák el-nem-adható, megmaradt termékeiket rászorulóknak.

Az élelmiszerpazarlás egész Európában súlyos méreteket ölt. Magyarországon közel 2 millió tonna élelmiszert dobnak ki a magyarok évente. Az Élelmiszerbank tapasztalatai szerint gyakorlatilag nincs olyan élelmiszerlánc vállalkozás, amelynél valamilyen rendszerességgel ne keletkezne élelmiszerhulladék.

A kérdés ma már nem az, hogy a cégek dobnak-e ki élelmiszert, hanem az, hajlandóak-e ezt kis erőfeszítéssel megmenteni és rászorulóknak eljuttatni.

Számos hazai élelmiszerlánc vállalkozásnak ez már napi rutin – ez is bizonyítja, hogy az eddig kidobott élelmiszer megmentése és rászorulókhoz való eljuttatása lehetséges, sőt, könnyű, teljesen legális, biztonságos – és a résztvevő cégeknek is – nagy örömöt adó gyakorlat.

Az élelmiszermentés kiterjesztését segíti az Élelmiszerbank új, NCTA által támogatott projektje, amelyben 8 város összesen több mint 70 karitatív szervezete vesz részt. E szervezeteket készítette fel az Élelmiszerbank a feleslegek megmentésére.

Az Élelmiszerbank 10 éves hazai működése alatt rengeteg tudás és tapasztalat gyűlt össze az élelmiszerfeleslegek felkutatása, átvétele és kiosztása kapcsán. Ezt a tudást és tapasztalatot adják át a városok kiválasztott karitatív szervezetei számára, hogy ezekben a városokban is beindulhasson a helyi élelmiszermentés.

A projektben résztvevő városok, ahol együttműködő élelmiszerlánc cégeket (termelőket, gyártókat, boltokat, kereskedőket, pékségeket, piacokat stb.) keresnek:
• Békéscsaba,
• Debrecen,
• Miskolc,
• Nyíregyháza,
• Pécs,
• Szeged,
• Szolnok és
• Budapest

Az Élelmiszerbank a felsorolt városokban és környékükön keresi azokat a boltokat, termelőket, gyártókat, piacokat, amelyek nyitottak a változásra, hogy a megmaradt, még fogyasztható élelmiszer a megsemmisítés helyett jó helyre kerüljön. Ha Ön élelmiszeres cégnél dolgozik és szívesen csatlakozik a projekthez, szívesen segítené helyi közösségének, lakóhelyének rászorulóit, keresse az Élelmiszerbankot itt:
http://elelmiszerbank.hu/hu/projektjeink/helyi_elelmiszermento_halozatok_kiepitese/partnereket_keresunk.html#.VrHXltLhCM_

Az Élelmiszerbank a részt vevő, rászorulókat segítő szervezeteket képzésekkel, mentorálással, mintaanyagokkal tették képessé az élelmiszerfeleslegek felkutatására, átvételére és kiosztására.
A képzés kiterjedt többek között arra, hogy milyen élelmiszereket lehet megmenteni és hogyan, milyen dokumentáció szükséges ehhez, mik a kapcsolódó élelmiszerbiztonsági teendők, hogyan lehet az élelmiszert legjobban kiosztani.

A résztvevő szervezetek igen változatos profillal rendelkeznek: hajléktalanokkal, mélyszegénységben élőkkel, szenvedélybetegekkel, mozgáskorlátozottakkal, vagy valamilyen szempontból marginális helyzetbe került emberekkel dolgoznak.

Az élelmiszerosztás legtöbbüknél a tevékenységüket kiegészítő igen fontos munka, hiszen a tapasztalatok szerint az élelmiszerosztás jól támogatja és erősíti a hatását az egyéb szociális tevékenységeknek (pl. mentálhigiéniás tanácsadást, munkakeresést). Így a résztvevő karitatív szervezetek ellátottjainak nagy esélye nyílik életminőségük javítására.

Az NCTA által támogatott projekt céljai:
• A helyi élelmiszeradományozás elindítása a 8 városban, az élelmiszerlánc szereplőinek összekötése a résztvevő, felkészített karitatív szervezetekkel és a feleslegek átvételének elindítása.
• Hosszú távon minden nagyobb városban hasonló ételmentő hálózatok létrehozása
• A helyi, rászorultakat segítő szervezetek eredményességének növelése
• A helyi élelmiszerlánc cégek és a karitatív szervezetek közötti kapcsolatok erősítése
• Az élelmiszeradományra váró rászorulók számának csökkentése
• A hulladékká váló élelmiszer mennyiségének és az ebből adódó környezetterhelés csökkentése
• Hozzájárulás a civil szervezetek kapacitásának megerősítéséhez egy olyan tevékenység (az élelmiszeradomány gyűjtés és kiosztás) hozzáadásával mindennapi életükhöz, amely komoly értéket hoz létre mind szociális téren, mint a fenntarthatóság terén

Kapcsolódó cikkeink