Kötelező származási hely

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 06. 27. 10:13

Az Európa Parlament képviselői egy május közepén elfogadott, nem kötelező érvényű állásfoglalásban újra felvetették, hogy a tej, a tej- és hústermékek valamennyi fajtája kapcsán kötelezővé kellene tenni a származási ország vagy az eredet helyének feltüntetését.

Arra kérik a Bizottságot és a tagállamokat, hogy vegyék fontolóra a származási ország vagy az eredet feltüntetésének kiterjesztését más, egyetlen összetevőből álló termékekre vagy olyan termékekre, amelyek egyetlen fő összetevővel rendelkeznek. Az állásfoglalást 422 igen szavazattal 159 ellenében 68 tartózkodás mellett fogadták el.

A szöveg szerint tekintettel a lóhúsbotrányra és más visszaélésekre az élelmiszerlánc átláthatóbbá tétele és az európai fogyasztók jobb tájékoztatása érdekében kötelezővé kellene tenni a feldolgozott élelmiszerekben található hús származási helyének feltüntetését is. A képviselők azzal érveltek, hogy az Uniós polgárok 84 százaléka tartja szükségesnek a tej származási helyének feltüntetését, 88 százalékuk a húsokra is tenne ilyen címkéket (a marha-, a disznó-, a birka-, a kecske- és a baromfihús címkézése már megoldott), több mint 90 százalékuk fontosnak tartja, hogy a feldolgozott élelmiszereket is címkézzék származási ország szerint.

Kapcsolódó cikkeink