„Ne csak a szájnak, hanem a szemnek is legyen ingere!” – Művészeti kiállítás a fűszerek világnapja alkalmából a Kotányi támogatásával
Az Élőfejek Művészeti Csoport 2002-ben hívta életre nagysikerű, TRAKTA elnevezésű kiállítását. A kiállítás tematikáját az első magyar nyelvű nyomtatott szakácskönyvben fellelhető receptek adták. Akkor több mint 50 alkotó fogalmazott meg vizuális véleményt a receptek szövegének felhasználásával. Arra gondoltunk, hogy itt az ideje a második fogásnak, ám a jól bevált recepten nem változtattunk: a kapott recept teljes szövegének felhasználásával grafikai műalkotást létrehozni!
A pályázatra több, mint 150 pályamű érkezett, amit egy szakértő zsűri bírálta el. A Barabás Villában 2023. október 27-én nyíló kiállításon a legjobb 60 pályamunka kerül bemutatásra. A 3 legjobb alkotás készítője és a Kotányi különdíjasa pedig pénzdíjban is részesül.
A fűszerek a kezdetektől fogva kiemelkedő szerepet töltöttek be az emberi történelemben. Az emberek eleinte a közvetlen tapasztalás alapján szereztek gyakorlatot használatukra, majd később az összegyűlt tapasztalatokat tudományos módszerekkel ötvözve alakult ki a fűszerkészítés, termesztés tudománya. A Kotányi 1881-óta büszkén gyakorolja ezt az izgalmas szakmát.
’A gasztronómiában nagy szükség van fűszerekre, mivel ízükkel, színükkel élvezetessé teszik az alapanyagokat, továbbá elősegítik, hogy a szervezet az elfogyasztott étel tápanyagait megfelelően hasznosítsa. Mégis ritkán kerülnek előtérbe ezek a kicsi, de fontos alapanyagok. A Kotányinál ezért arra gondoltunk, hogy októberben – fűszerek világnapja alkalmából – legyenek fókuszban az ízesítő, zamatosító, színesítő alkotóelemek. Hasznos és élvezetes tartalmakkal szolgálunk, hogyan hatnak a fűszerek finom aromájukkal az ízlelésre, szaglásra és nem utolsósorban hogyan befolyásolják étvágyunkat az elkészített étel látványán keresztül. A vizuális élményhez idén, fűszerektől szokatlan módon ’csak’ a szemet gyönyörködtető, művészeti kiállítással is hozzájárulunk, a Trakta2 – A második fogás kiállítás támogatásával.’
– nyilatkozta Galácz Márta, a Kotányi Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.
A tárlat 2023. október 28. és november 7. között szabadon látogatható a Városmajori Barabás Villában.
Kapcsolódó cikkeink
Hagyományok és újragondolt receptek
A húsvét nemcsak a tavasz és az újjászületés ünnepe, hanem…
Tovább olvasom >Jóízű lehet az év vége
Az év végi sütés-főzés nem csupán a „karácsonyi” édesfűszerek forgalmát…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >