Korszerű szarvasmarhatartás Hottón

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 09. 12. 12:20

Korszerű szarvasmarhatartó telepet adtak át szombaton a Zala megyei Hottón, a mintegy 800 millió forintos összköltséggel kiépített állattelep a korszerűsítéshez 35 százalékos támogatást kapott állami és európai uniós forrásból.

Horváth Zoltán, a Taxbi Mezőgazdasági és Kereskedelmi Szolgáltató Kft. intézője elmondta; a 2007-ben indult vidékfejlesztési program során a környezetvédelmi beruházás keretében az almos- és hígtrágya tárolók, csatornák, szeparátorok kiépítése valósult meg. A második programban takarmánytároló és új silóterek készültek. A mélyalmos technológiát kiváltották pihenőbokszra, ezáltal lehetett megvalósítani az új technológiát. Etetőkocsit, tejhűtőt vásároltak, és beszereztek egy ultrahang készüléket, hogy a szaporodásbiológiát jobban tudják kontrollálni, és jobb eredményeket tudjanak elérni.

A cég két telepén 860 tehenet, és 1020 növendékállatot tartanak. Az állattartó telepeken 40 embert foglalkoztatnak, és közel ekkora a beszállítók száma is. A tejhozamú telepen tavaly közel 9900 kilogramm volt az egy tehénre jutó laktációs termelés, a tej zsírtartalma 3,71 százalék volt, ez országos szinten is jó eredmény.

A cég 1993-ban alakult, majd a következő évtől kezdve hat évig osztrák és magyar tulajdonban volt. A vállalkozást 2010-ben megvásárolta egy olasz cég. Giorgio Camerin ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint az öt tulajdonosból álló csoport azért döntött a beruházás mellett, mert hittek Magyarországban, és hittek a fejlődésben is.

Az átadáson részt vett Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára is. Beszédében szólt arról, hogy a vidékfejlesztés kiemelt feladata, hogy a növénytermesztés és az állattenyésztés egyensúlya helyreálljon. Ennek érdekében fontos feladat, hogy a vállalkozások innovatívan, a piaci igényeknek megfelelő, fenntartható módon fejlesszenek, eközben a környezetet is megvédjék, és biztonságos, magas értékű élelmiszert állítsanak elő – közli az MTI.

Kapcsolódó cikkeink