Korszerű libatömő ház – állatbarát megoldások

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 12. 09. 00:02

A parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke adta át hazánk legkorszerűbb tömőházát a Tiszakécske melletti Kerekdombon. A két, egyenként 500 négyzetméteres csarnok három hét alatt épült fel.

Több mint másfél évig várt Szántó István arra, hogy megvalósítsa korszerű, minden igényt kielégítő tömőházát. A Szántó 2002 Kft. ügyvezető igazgatója szerint a Négy Mancs Alapítvány keltette hisztéria megbillentette benne ezt a szándékot. Végül mégis nekikezdett a 170 millió forintos beruházásnak. 50 százalékos támogatást kapott, a többit hitelből finanszírozta. Az állatvédelmi előírásokat, elvárásokat, az uniós irányelveket is maximálisan figyelembe véve, augusztusban kezdtek hozzá a tömőház megépítéséhez. A 3552 liba egyidejű tömésére alkalmas tömőházban egy libára 0,19 négyzetméter terület jut. Az épület klimatizált, számítógép figyeli a hőmérsékletet, páratartalmat, légcserét és az ideális állapothoz igazítva szabályozza azokat. A tömőgépek francia gyártmányúak, amit szintén számítógép vezérel. A tömőcső lágy gumi, olyan átmérőjű, ami nem sérti az állatok nyelőcsövét. A trágyakezelés is az előírásoknak megfelelően történik.
Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora elmondta, hogy az elmúlt időszakban több támadás érte Magyarországot a haszonállatok tartásával kapcsolatban. Megjegyezte, hogy mielőtt kampányolni kezdenek valami ellen, figyelembe kell venni azt, hogy hány embernek ad munkát, és mekkora népgazdasági hasznot hoz. Az itteni tömés a legkíméletesebb módszerrel történik, a libákat kulturált körülmények között tartják és tömik – írja az Origo.




Kapcsolódó cikkeink