Korszerű baromfitelep létesült uniós támogatással

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 22. 12:28

Európai uniós támogatással korszerű technológiát alkalmazó, évi 720 ezer broilercsirkét előállító baromfitelepet alakított ki a Her-csi-hús Kft. és a Fáma Farm Kft. Szabadegyháza-Középpusztán. A százmillió forintos támogatással, összesen 260 millió forintból megvalósult beruházást kedden Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár avatta fel.

Az ünnepélyes avatáson L. Simon László (Fidesz) a térség országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy a terület egyik leghatékonyabb kitörési pontja az agrárgazdálkodás lehet, ezért nagyon fontosak a térségben a szabadegyházaihoz hasonló fejlesztések.

Czerván György arra hívta fel a figyelmet, hogy mezőgazdaság és vidék nem létezik állattenyésztés nélkül.


Mint mondta, a kormányzat megpróbálja megállítani az ágazat “mélyrepülését”, az állatállomány csökkenését. Ezt segíti, hogy az idén tízmilliárd forinttal több nemzeti támogatás jutott a mezőgazdaság számára a költségvetésből, aminek jelentős része “az állattenyésztést érinti”.

Emlékeztetett rá, hogy a 2007-2013 közötti pénzügyi ciklusban a mezőgazdaság és vidékfejlesztés céljára 1370 milliárd forint uniós forrást használhatott, illetve használ fel Magyarország. Az összeg jelentős részét már lekötötték, felhasználták, mintegy kétszázmilliárd forintnyi forrás áll még rendelkezésre.

Amennyiben lesznek felszabaduló források, azokat az európai uniós szabványoknak megfelelő tojótyúk ketrecek kialakítására lehet majd fordítani – mondta az állattitkár.

Reményét fejezte ki, hogy a 2014-ben kezdődő uniós pénzügyi ciklusban Magyarország számára jutó forrásokból lehetőség lesz az állattenyésztés fejlesztését, elsősorban annak versenyképességét és technológiai fejlesztését szolgáló beruházások megvalósítására is.

Mint mondta, a közös agrárpolitika egyik legfontosabb eleme a fenntarthatóság és a vidékfejlesztés mellett az “életképes élelmiszertermelés”, amely újabb lehetőségeket jelenthet Magyarország számára.

A hetvenkét százalékban családi, huszonnyolc százalékban dolgozói tulajdonban levő, évi tízmilliárd forint termelési értéket produkáló és tizenegymillió csirkét feldolgozó Her-csi-hús Kft. az elmúlt időszakban négy baromfitelepet vásárolt és korszerűsített.

A négy telepen összesen három és félmillió csirkét nevelnek. A megvásárolt telepek egyike a szabadegyházai, ahol négy istállóban intenzív technológiával, egy- egy “nevelési turnusban” százhúszezer broilercsirkét állítanak elő. A korszerű technológia alkalmazásának eredményeként a teljes állomány ellátásához mindössze öt szakemberre van szükség – közli az MTI.

Kapcsolódó cikkeink