Környezetvédelmi termékdíj: átalány a bonyolultabb megoldás helyett

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 12. 01. 00:03

Januártól az agártermelők a környezetvédelmi termékdíj bejelentési, nyilvántartási, bevallási és fizetési kötelezettséget kevés adminisztrációval, átalányként teljesíthetik a Magyar Agrárkamara által kezdeményezett törvénymódosításnak köszönhetően.

A parlament az ősz folyamán tárgyalta a környezetvédelmi termékdíj törvény módosítását, ezért a kamara több módosító javaslattal is élt. Kezdeményezte, hogy a kistermelők kapjanak mentességet a termékdíjjal kapcsolatos kötelezettségekre, de ezt a kormány nem támogatta. Sikerült viszont egy kompromisszumos megoldást találni, ami az előterjesztők és a képviselők többségének egyetértésével találkozott, és így szavazták meg a törvénymódosítást.
Ennek lényege, hogy a csomagolással kapcsolatos termékdíj kötelezettség a mezőgazdasági termelők meghatározott körében, átalány formában teljesíthető. Vagyis a regisztrációt nem kerülhetik el ugyan, de a bonyolult nyilvántartást, bevallást, a csomagolás felhasználásához kapcsolódó adminisztrációt igen. Az átalány mértéke attól függ, hogy mennyi a gazdálkodó mezőgazdasági termelésből származó éves árbevétele. Amennyiben 10 millió forint alatti – ide tartozik sok százezer őstermelő és kistermelő –, akkor évente 2 ezer forintot kell fizetniük. A 10-50 millió forint éves árbevételt elérőknek évente 7 ezer forint a díj mértéke.
Azoknak a termelőknek, akik év közben vállnak kötelezetté és kérik a VPOP-nál az átalányt, 5 ezer forintot kell fizetniük. A VPOP-hoz a bejelentkezés egyszerűsített eljárásban kell majd megtenni, az átalányt pedig a tárgyévet követő március 31-ig kell majd megfizetni.
Azok az agrárvállalkozások, melyek évente 50 millió forintnál nagyobb árbevételt érnek el a mezőgazdasági termelésükből,  nem vehetik igénybe az átalányhoz kapcsolódó kedvezőbb lehetőséget, vagyis számukra marad továbbra is a törvény általános szabályai szerinti bonyolult eljárás mind az adminisztrációban, mind a  fizetés tekintetében, azonban ezen feladatokat a termelői csoportok átvállalhatják a gazdálkodótól.Kapcsolódó cikkeink